Džepovi

Znanstveno dokazano: Više para – manje Boga

Lifestyle / Flash | 12. 05. 2016. u 06:58 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Skupina znanstvenika došla je do zaključka da bi sve bogatije društvo moglo dovesti do nestanka najvećih svjetskih religija kršćanstva, islama, budizma, hinduizma i judaizma.

Siromašni su, s druge strane, i dalje bili pod jezivim egzistencijalnim pritiscima i zato su bili evolucijski prodornijii i što se tiče razmnožavanja.

U istraživanju Bomard uočava da religije kakve poznajemo danas nastaju u trenutku kad se civilizacije vrlo jasno klasno raslojavaju, prenio je Blic. Do tada su bile bez konkretne moralne dimenzije.

Ali, u trenutku kad u društvima postaje vrlo jasno tko su bogati, a tko siromašni, i šta smiju jedni, a što drugi, religije počinju govoriti o moralu, o tome da smisao života nije u grabeži materijalnog bogatstva, ili u seksu i sličnim stvarima.

Drugim riječima, takvim religijama, elite počinju navoditi siromašne na život u kojem bi i sami počeli živjeti usporenije, opuštenije živote i da budu konstruktivniji članovi društva.

"Većina ljudi, i vjernika i nevjernika, smatra da se religija bavi duhovnim, manje materijalnim svijetom", napisao je dr Jack Bomard, ističući element religija po kojima govore o spasenju samo kroz duhovni, ne i materijalni rast, prenosi Blic.

"A to onda dovodi do novog fenomena. Kako su ljudi bogatiji i kako su opušteniji i žive sve manje pod egzistencijalnim pritiscima, tako je sve manja potreba za religijama kojima bi se kontrolirali siromašni slojevi. Odnosno, sve bogatija i civiliziranija društva vode laganom izumiranju religija", navodi Bomard u istraživanju.

Kopirati
Drag cursor here to close