Nagib od 45 stupnjeva

Znanstvenici proučavali ples Michaela Jacksona

Znanstvenici otkrili tajnu ne baš tako lakog trika iz poznatog spota Smooth Criminal
Lifestyle / Flash | 17. 12. 2018. u 16:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Screenshot Youtube / 

Jedan i jedinstveni Michael Jackson, Kralj popa, bio je glazbenik kojeg su oponašali diljem svijeta, posebno svaki njegov plesni korak. Michael je bio jako vješt plesač, i u većini svojih spotova sudjelovao je u koreografiji. U nizu misterija kojeg su ga pratile, posebno nerazjašnjena bila je ona njegovog slavnog pokreta, nagiba iz video spota Smooth Criminal.

Magneti u cipelama, konopi s kojim su ga pridržavali, samo su dio mogućih objašnjenja. No, neurokirurzi su sada detaljno objasnili kako je mogao učiniti nemoguće i izvesti pokret koji je biomehanički nemoguć.

U spotu iz 1987. godine Smooth Criminal Jackson se naginje pod kutem od 45 stupnjeva i to iz gležnjeva, dok cijelo vrijeme održava svoje tijelo uspravno poput štapa.

Iluziju koju su mnogi pokušali oponašati (najčešće neuspješno) Jackson je uspješno izveo zahvaljujući posebnim cipelama i njegovoj snazi. Stručnjaci upozoravaju druge da ne pokušavaju ovaj potez napraviti doma, kako se slučajno ne bi ozlijedili.

Video: Michael Jackson - Smooth Criminal (Official Video)

"Većina utreniranih plesača sa dobrom snagom središnjeg dijela tijela moći će se sagnuti maksimalno 20 do 30 stupnjeva prema naprijed. Michael Jackson je to uspio napraviti pod kutem od 45 stupnjeva i tako je zapravo učinio nešto nevjerojatno", rekao je Manjul Tripathi koji je u suradnji s kolegama sa instituta za medicinsku edukaciju i istraživanje u Chandigarhu, Indija radio na istraživanju, piše BBC.

Kad bi netko pokušao izvesti taj poznati pokret i nagib iz spota Smooth Criminala, primijetio bi kako taj poseban položaj i snaga koja je potrebna za zauzimanje te poze, nije posebno opterećenje za leđne mišiće, već predstavlja opterećenje za Ahilovu tetivu. Time je sagibanje limitirano, pa čak i u slučaju kada je netko sličnih atletskih mogućnosti kao Kralj popa.

Dodatne stupnjeve i fleksibilnost njemu je omogućila upravo povišena obuća. V oblikovan prorez na dnu svake pete njegovih cipela imaju poseban dio koji ga drži čvrsto na zemlji i omogućuje mu naginjanje prema naprijed, zbog težine koja prkosi gravitaciji.

Screenshot Youtube / 

Prije nego je pronaša obuću takvu je iluziju mogao izvesti uz pomoć konopa i remenja koje su morali omotati oko njegovog struka. Ideju je stigla od američkih astronauta, točnije njihovih čizmi, koje se mogu pričvrstiti na fiksiranu liniju dok rade u prostoru bez gravitacije. Uz posebnu obuću i pomoć članova tima ovaj je svejedno jako teško izvesti i zahtjeva upotrebu poprilične snage mišića kralježnice i udova, kažu stručnjaci.

"Nekoliko njegovih fanova uključujući i autore pokušali su kopirati ovaj potez i nisu uspjeli, a često su se zapravo i ozlijedili u svojim pothvatima. Šanse za ozljedu gležnja su ozbiljne. Potrebna vam je dobra snaga trbušnih mišića i potpora gležnjeva. Nije to tako lak trik", naglašavaju.


Kopirati
Drag cursor here to close