Civilizacija počinje destilacijom

Znanstvenici otkrili tabletu za ekspresno liječenje mamurluka!

Istraživanje je pokazalo da je kod pijanih miševa liječenje smanjilo razinu alkohola u krvi za 45 posto u samo četiri sata u usporedbi s miševima koji kapsulu nisu primili.
Lifestyle / Flash | 10. 05. 2018. u 09:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Civilizacija počinje destilacijom", rekao je William Faulkner, poznati pisac, ali i veliki ljubitelj alkoholnih pića i dobre zabave. Iako naša želja za alkoholom datira još iz kamenog doba, do sada nitko nije pronašao pravi način za rješavanje mamurluka. To bi se uskoro moglo promijeniti.

''Kao profesor kemijskog inženjerstva i ljubitelj vina, morao sam pronaći rješenje'', kaže Yunfeng Lu, profesor s UCLA-a.

Alkohol je vodeći čimbenik rizika od prerane smrti među ljudima između 15 i 49 godina, a njegova prekomjerena upotreba dovodi do ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući rak jetre. Unatoč ovim ozbiljnim činjenicama, trenutni načini liječenja za predoziranje s alkoholom isključivo se baziraju na ljudskim enzimima koji samostalno u tijelu razgrađuju ovaj otrov.

''Želja mi je bila dizajnirati protuotrov koji bi mogao pomoći ljudima da uživaju u vinu, koktelu ili pivu bez mamurluka. Odlučio sam se za stvaranje kapsula ispunjenih prirodnim enzimima koji se obično nalaze u jetrenim stanicama kako bi pomogli tijelu da brže obradi alkohol. Razvili smo protuotrov koji se bazira na tri prirodna enzima koji pretvaraju alkohol u molekule koje se potom izlučuju, a lijek smo testirali na miševima'', ističe Lu.

Iako sam proces zvuči poprilično jednostavno jer nije riječ o novim enzimima, najteži dio bio je shvatiti siguran i učinkovit način da ih se isporuči u jetru. Istraživanje je pokazalo da je kod pijanih miševa liječenje smanjilo razinu alkohola u krvi za 45 posto u samo četiri sata u usporedbi s miševima koji kapsulu nisu primili.

U međuvremenu, koncentracija acetaldehida u krvi, visoko toksičnog spoja koji je kancerogen, uzrokuje glavobolje i povraćanje, čini ljude crvenom nakon pijenja, ostala je izuzetno niska. Ova tableta bi, osim brzog liječenja mamurluka, trebala zaštititi jetru od većih oštećenja.

''Trenutno provodimo testove kako bismo osigurali da su naše nanokapsule sigurne i da ne izazivaju neočekivane ili opasne nuspojave. Ako se naši tretmani pokažu učinkovitima kod životinja, mogli bismo početi kliničke pokuse na ljudima već kroz godinu dana'', zaključuje Yunfeng Lu.

Kopirati
Drag cursor here to close