Najvažniji projekt

Zimska sezona na Bjelašnici i Igmanu od ove godine trajat će 120 dana

Lifestyle / Flash | 19. 07. 2017. u 13:10 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Sporazum o sufinanciranju "Regionalnog vodovoda Hojta - Bjelašnica - Igman" potpisao je danas ministar gospodarstvo Kantona Sarajevo Muharem Šabić sa načelnikom Općine Trnovo Ibrom Berilom. Riječ je o najsloženijem vodovodnom sustavu koji je rađen posljednjih 20 godina, a koje je resorno ministarstvo sufinanciralo sa 2.800.000 KM.

''Ovo je jedan od najvažnijih projekata Vlade Kantona Sarajevo i prvo veliko ulaganje u Bjelašnicu nakon Zimskih olimpijskih igara '84.godine. Ni tad nije bio riješen problem umjetnog zasnježavanja. Od ove sezone će svi ljubitelji zimskih sportova moći uživati u skijanju oko 120 dana'', poručio je ministar Šabić.

Po njegovim riječima, postavljanjem šestosjeda i četvorosjeda osigurat će se i veća brzina trasporta, što će zasigurno unaprijediti zimsku turističku sezonu.

Ministar Šabić je najavio da bi tehnički prijem trebao biti okončan sredinom listopada, a resorno ministarstvo planira osigurati i razvoj ljetnog turizma koji je u modernom svijetu izuzetno popularan.

Kako je pojasnio načelnik Berilo projektom će se osigurati vodoopskrbu unutar područja Bjelašnice do granice općina Ilidža i Hadžići, a u narednoj godini su planirani radovi na područjima Pandurica i Siljka, Čaklji, Donje i Gornje Grkarice te Velikog polja.

''Sad možemo garantirati da ćemo imati vodu za umjetno zasnježavanje od vrha Bjelašnice do Babinog dola kao i Donje kolijevke'', naglasio je načelnik Berilo te naveo kako od naredne godine više uopće neće bii potrebno ispumpavati vodu za područja Bjelašnice i Igmana.

Konzorcij sastavljen od firmi Ame d.o.o, Hidrom i MGBH su izabrani za izvođenje radova na reginalnom vodovodi Hojta - Bjelašnica - Igman, priopćeno je iz Press službe KS.

Kopirati
Drag cursor here to close