Udruženje Vrba

Žene iz Gnojnica znaju kako održati hercegovačku tradiciju

Udruženje broji 35 članica od kojih najmlađa ima 19 godina, a najstarija 70. Svaka od njih voljna je prenijeti svoje znanje i iskustvo.
Lifestyle / Flash | 14. 02. 2020. u 14:14 M.G. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koliko je važna tradicija i kako ju održati najbolje znaju žene iz Gnojnicama pored Mostara. Mala zajednica koja se, prije nešto više od godine dana, s tim ciljem povezala i svoje znanje odlučila  prenijeti novijim generacijama.

Radi se o skupini žena iz Udruge ''Vrba'' koje uz tradicionalnu hranu, sokove i razne hercegovačke ručne radove pokazuju bogatstvo koje su generacije žena s ovih krajeva prenosile jedna na drugu.

Foto:Facebook / Koliko je važna tradicija i kako ju održati najbolje znaju žene iz Gnojnicama

''Svjesni smo da je ovaj moderniji život nametnuo druge vrijednosti stoga je cilj ovog Udruženja upoznati mlađi naraštaj s našom tradicijom i načuti ih kako ju održati za nove generacije'', govori nam Medina Gosto, predsjednica ovog udruženja.

Domaći kolači, sokovi od hercegovačkog voća - smokve, šipka ili višanja - i to po tradicionalnoj recepturi, zatim pripravci od raznog ljekovitog bilja, koje su vrijedno skupljale po hercegovačkim planinama, kao i hercegovačke slastice od grožđa poput čupti ili sušenih smokvi samo su dijelovi njihovih ponuda.

Sve je to što ove žene nude u svojoj udruzi a i što mogu naučiti druge.

''Svaka od naših članica je posebna na svoj način pa su tako i njihova zanimanja i aktivnosti usmjerene u više pravaca. Udruženje smo koje je za cilj ima društveno i svjesno unapređenje zajednice'', govori Gosto.

Kreativnost ovih žena nije samo u spremanju tradicionalnih jela, njihove vrijedne ruke rade čarobne stvari. Brojni su ručni radovi nastali pletenjem i heklanjem, od proizvodnje ukrasa od vune, prelijepi broševi i nakiti od raznih materijala, slike na aluminijskoj foliji čine njihove mogućnosti nebrojenim.

Foto:Facebook / Svoje proizvode nude na brojnim sajmovima

Udruženje broji 35 članica od kojih najmlađa ima 19 godina, a najstarija 70. Svaka od njih voljna je prenijeti svoje znanje i iskustvo. A svoje proizvode promoviraju na brojnim sajmovima i sličnim događajima.

''Sve proizvode i rukotvorine najprije predstavimo na našoj Facebook stranici, a oni se uvijek mogu pogledati i kupiti u prostorijama našeg Udruženja koje se nalazi u prostorijama nekadašnje Osnovne škole ''Gnojnice'', objašnjava za Bljesak.info Gosto.

Foto:Facebook / Hercegovke su vrijedne i kreativne, naučene iz škrtog kamena izvući što mogu

Hercegovke su jako vrijedne i kreativne, kroz generacije naučene da iz škrtog kamena izvuku što mogu, da od ničega naprave nešto posebno, esencijalno. Stoga je ovo Udruženje prilika za mnoge vrijedne i kreativne žene daju svoj doprinos zajednici i kulturnom stvaralaštvu.

''Pune ideja i volje za dokazivanjem, svaka od nas ima svoje kvalitete i zajedno smo  odličan tim .U ruralnim sredinama poput naše, hercegovke imaju resurse ili jednostavno ideju, ali ne i potporu pri realizaciji. Naše Udruženje je tu da im pruži priliku da zajedničkim djelovanjem, dođu do cilja'', govori Gosto.

Foto:Facebook / Žene iz Udruge svoje rukotvorine nude na raznim sajmovim

Podržati ženu, kao osobu koja može i zna, a zatim održati sve ono što su generacije Hercegovki njegovale, vrijedno čuvale i strpljivo prenosile na nove naraštaje glavna je zadaća žena Vrbe.

Kopirati
Drag cursor here to close