Zaštita ljudskih prava

Žene su najizloženije diskriminaciji na tržištu rada

Regionalna konferencija predstavnika tijela koja promiču zaštitu ljudskih prava
Lifestyle / Flash | 30. 10. 2017. u 12:50 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Diskriminacija na osnovu spola je u svim državama regije najzastupljenija

Izazovi prikupljanja statistike po diskriminacijskim osnovama tema je 2. konferencije regionalnih tijela za ravnopravnost jugoistočne Europe koja se u ponedjeljak održava u Hrvatskom saboru, a predstavnici tih tijela iz Albanije, BiH, Crne Gore i Srbije predstavit će prilike u svojim državama, razmijeniti iskustva, detektirati probleme ali i iznijeti primjere dobre prakse.

Kako je pojasnila hrvatska pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, riječ je o svojevrsnom nastavku prošlogodišnje konferencije u Beogradu na kojoj je potpisana Izjava o suradnji kojom su se predstavnici regionalnih tijela obvezali poticati razvoj suradnje na području zaštite ljudskih prava i boriti se protiv diskriminacije na svim područjima života i rada, prenosi Hina.

"Utvrdili smo izazove i prepreke. Mnoge stvari nisu riješene zbog nedostatka političke volje pa na pokušavamo razmijeniti dobru praksu. Istraživanja na području ljudskih prava i ravnopravnosti spolova pokazuju da Hrvatska na tom području ima primjere dobre prakse i bilo bi poželjno da se primjene određeni normativni okviri ili način djelovanja neovisnih institucija što se tiče njihove vidljivosti i podizanja razine svijesti, preporuka koje upućujemo institucijama koje monitoriramo", rekla je Ljubičić.

Povjerenica za zaštitu ravnopravnosti u Srbiji Brankica Janković slaže se kako je jedan od najvećih izazova za sve institucije koje se bave zaštitom ravnopravnosti je prikupljanje podataka.

"To je odlična tema jer ni jedna od država u regiji nema jedinstven sustav za prikupljanje podataka koji omogućava cjelovito sagledavanje stanja", rekla je Janković.

Diskriminacija na osnovu spola je u svim državama regije najzastupljenija, kazala je dodajući da su žene najizloženije diskriminaciji na tržištu rada, potom slijede osobe s invaliditetom te po nacionalnoj pripadnosti.

 Zamjenik ombudsmana za zaštitu ljudskih prava Crne Gore Siniša Bjeković detektirao je kao ključne probleme u svojoj zemlji status manjinskih grupa, prije svega Roma te LGBT zajednice.

"Te predrasude koje su jako raširene u društvu nemaju racionalne korijene", rekao je dodajući kako su među posebno ugroženima i osobe starije životne dobi.

Kopirati
Drag cursor here to close