DW

Zbogom zimskom pomjeranju kazaljki?

Europska unija je svoje građane pitala usred vrućeg ljeta žele li zadržati prelaske s ljetnjeg na zimsko računanje vremena. I ako ne žele, koje računanje žele zadržati: ono zimsko ili ljetnje?
Lifestyle / Flash | 16. 08. 2018. u 10:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kako bi bilo da ljetnje računanje vremena traje zauvijek? Danas se završava velika anketa EU koja treba pružiti uvid šta građani o tome misle, piše Deutsche Welle.

 Gotovo je izvjesno da će pomjeranje kazaljki biti ukinuto, ali se ne zna kada. Europska unija je svoje građane pitala usred vrućeg ljeta žele li zadržati prelaske s ljetnjeg na zimsko računanje vremena. I ako ne žele, koje računanje žele zadržati: ono zimsko ili ljetnje?

Mnogi građani Europske unije su ovu ideju prihvatili objeručke. Oko dva milijuna njih se uključilo u online raspravu na stranicama Europske komisije koja je započela 4. srpnja, a završava danas, 16. kolovoza. Je li to početak nove ere? Michael Tojner je u to uvjeren.

''Siguran sam da će prebacivanje s ljetnjeg na zimsko računanje vremena i obratno biti ukinuto. Samo još nije sigurno kada“, kaže ovaj zastupnik njemačkih Liberala u Bundestagu koji se ranije, tijekom mandata u Europskom parlamentu, zalagao za ukidanje pomjeranja kazaljki.

Tojner sanja vječno ljeto i uvjeren je da ukidanjem dva računanja vremena EU može samo biti na dobitku. „Ova inicijativa bi mogla ojačati jedinstvo unutar Unije. Nekoordinirane promjene vremena unutar EU bi bile štetne za zajedničko tržište, ali i putovanja i komunikaciju. Kada bi svaka nacija za sebe odlučila hoće li ostati pri promjeni ili ne, to bi izrodilo kaosom“, smatra liberalni političar.

Ali put do promjene je dug i trnovit. Pogotovo kada se radi o EU. Vrednovanje rezultata ispitivanja će potrajati, poručuje kancelarija Europske komisije u Berlinu. I stručnjaci još moraju da daju svoje mišljenje prije nego što Europska komisija donese preporuku.

Već je sada jasno da promjene računanja vremena u šestomjesečnom ritmu ne ispunjavaju cilj zbog kojeg je uvedena. Ušteda energije je zanemariva, priznaje i Europska komisija. Umjesto toga direktni udarac na bioritam građana izaziva poteškoće sa spavanjem, nervozu i probleme s koncentracijom.

Ali drugo pitanje je hoćemo li vječno ostati pri ljetnjem ili zimskom računanju vremena? Odgovor nije lak. U prilog ljetnjem računanju govori da jedan sat dnevnog svjetla više omogućuje više vremena za radove na polju. Školarci i radnici bi mogli još po danu stići kućama, a i sportska natjecanja bi moga biti održavana kasnije.

Cijela EU pomjera kazaljke zajedno još od 1996, u Njemačkoj je ljetnje računanje vremena uvedeno 1980. Od tada se posljednje nedjelje u ožujku sat pomjera unaprijed, a posljednje nedjelje u listopadu unazad.

Kopirati
Drag cursor here to close