Upaljen alarm

Zbog kiše i vjetra žuto upozorenje za Hercegovinu

Na mostarskom području prognozira akumulirana količina padalina između 15 i 35 litara po metru kvadratnom i povremeno udari vjetra južnog smjera brzine od 40 do 60 kilometara na sat.
Lifestyle / Flash | 07. 02. 2021. u 08:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog obilnijih padalina i jakih udara vjetra za područje Hercegovine, jugozapadne i jugoistočne Bosne izdan je žuti meteoalarm, a zbog jačih udara vjetra isto važi i za područje Krajine, središnje, sjeveroistočne, sjeverozapadne i istočne Bosne, javlja Anadolu Agency (AA).

Tako se na livanjskom području očekuje akumulirana količina padalina između 20 i 40 litara po metru kvadratnom, te povremeno udari vjetra južnog smjera brzine od 50 do 65 kilometara na sat,  dok se na mostarskom području prognozira akumulirana količina padalina između 15 i 35 litara po metru kvadratnom i povremeno udari vjetra južnog smjera brzine od 40 do 60 kilometara na sat.

Na trebinjskom i fočanskom području očekuju se mjestimično obilnije padaline između 20 i 40 milimetara tijekom 24 sata, te mjestimično pojačan vjetar s udarima većim od 11metara u sekundi (40 kilometara na sat).

Na sarajevskom području prognozirani su povremeno udari vjetra južnog smjera brzine od 40 do 60 kilometara na sat, na tuzlanskom području će biti povremeno udari vjetra južnog smjera brzine  od 40 do 55 kilometara na sat, a na bihaćkom području prognozirani su povremeno udari vjetra južnog smjera brzine od 40 do 50 kilometara na sat.

Za banjalučko i višegradsko područje prognozira se mjestimično pojačan vjetar s udarima većim od 11 metara u sekundi (40 kilometara na sat).

U Bosni i Hercegovini prevladava pretežno oblačno vrijeme.

Temperature zraka u 7 sati iznosile su Bjelašnica 0, Sokolac 3, Prijedor 4, Sanski Most 5, Banja Luka, Zenica 6, Ivan-sedlo, Mostar 7, Trebinje, Tuzla 9, Bugojno, Sarajevo-Bjelave 10, Gradačac, Grude 13, a Bihać i Neum 16 stupnjeva Celzijusa.

Atmosferski tlak u Sarajevu iznosi 935 hPa, za 6 hPa je niži od normalnog i lagano opada.

Danas će u BiH prevladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Krajem dana i u večernjim satima kiša se očekuje u Hercegovini, Krajini, zapadnim i djelomično središnjim i jugoistočnim područjima Bosne. Vjetar slab do umjeren, povremeno s jakim udarima, južni i jugozapadni. Dnevna temperatura od 12 do 18 stupnjeva Celzijusa.

U Sarajevu umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Kiša se očekuje u večernjim satima. Dnevna temperatura oko 16 stupnjeva Celzijusa.

Kopirati
Drag cursor here to close