Do 8 stupnjeva Celzijevih

Zbog globalnog zagrijavanja i ''betonizacije'' temperature u porastu

Lifestyle / Flash | 30. 05. 2017. u 11:51 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zahvaljujući globalnom zagrijavanju i ''betonizaciji'', temperatura bi u velikim gradovima do kraja stoljeća mogla porasti za sedam do osam stupnjeva Celzijevih, prenose mediji.

Ove projekcije porasta temperature u gradovima predstavljaju najcrnji scenarij, temeljen na zadržavanju postojećih trendova emisije stakleničkih plinova, tvrde znanstvenici s Instituta ekološke studije u Nizozemskoj.

Porast od oko pet stupnjeva Celzija pripisuje se globalnom zagrijavanju, a ostatak na ''betonizaciji'', kada asfalt i beton potisnu gradske parkove i jezera, što će gradove učiniti toplijima od njihove okoline, napisali su znanstvenici u časopisu Nature Climate Change.

Predviđanje se odnosi na najveće svjetske gradove.

''Takav razvoj događaja imao bi goleme posljedice po zdravlje stanovnika i energetsku potrošnju'', rekao je vodeći autor studije Francisco Estrada.

Gradovi zauzimaju samo jedan posto svjetske površine, ali troše 78 posto svjetske energije i proizvode 60 posto ukupne emisije stakleničkih plinova.

Za svoju studiju Estrada i njegov tim analizirali su podatke iz 1692 najveća svjetska grada i rast temperature u njima od 1950. do 2015. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close