Priznanje od kraljice

Zbog cjepiva protiv covida postali dama i vitez

Sarah Gilbert, znanstvenica s Oxford Jenner Institutea, koja je bila koautor u razvoju cjepiva, dobit će titulu dame, dok će direktor instituta Adrian Hill biti proglašen počasnim vitezom.
Lifestyle / Flash | 12. 06. 2021. u 12:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Među Britancima koji su odigrali ključnu ulogu u borbi protiv pandemije koronavirusa i kojima je posebno priznanje odala kraljica Elizabeta osobito mjesto zauzimaju znanstvenici Sveučilišta Oxford koji su izumili cjepivo AstraZenece protiv covida-19, objavila je u petak britanska vlada.

Sarah Gilbert, znanstvenica s Oxford Jenner Institutea, koja je bila koautor u razvoju cjepiva, dobit će titulu dame, dok će direktor instituta Adrian Hill biti proglašen počasnim vitezom.

Andrew Pollard, čelnik skupine s Oxforda koja je vodila ispitivanje cjepiva, bit će proglašen vitezom prvog reda, a također i Peter Horby i Martin Landray, znanstvenici s Oxforda koji su vodili ispitivanje koje je utvrdilo da se deksametazon može koristiti za liječenje teško bolesnih pacijenata zaraženih covidom-19.

"Priznanja povodom kraljičina rođendana prilika su da odamo počast onima koji su nadišli sebe služeći svojoj zemlji", kazao je u priopćenju tim povodom premijer Boris Johnson.

"Tijekom pandemije vidjeli smo svakoga dana nebrojene primjere herojstva", istaknuo je.

Kate Bingham, šefica britanskog vladina tima za cijepljenje preko kojega su proslijeđeni milijuni doza cjepiva, također će dobiti titulu dame.

Izvan svijeta znanosti kraljica je dodijelila titulu Članova najodličnijeg reda britanskog carstva engleskim nogometašima Jordanu Hendersonu i Raheemu Sterlingu za dobrotvorni rad i rasnu jednakost u sportu. Obojica su u engleskom timu na Euru 2020 i igrat će u subotu u prvoj utakmici s Hrvatskom.

Na listi onih kojima je kraljica odala posebna priznanja su i šef jedne od britanskih obavještajnih agencija Jeremy Fleming, škotska pjevačica i ikona šezdesetih Lulu te televizijska voditeljica Prue Leith, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close