Dan narcisa

Završena akcija kladionice 'Sport Plus' i Fondacije 'Sanela Redžepagić'

Lifestyle / Flash | 26. 03. 2016. u 14:38 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Fondacija "Sanela Redžepagić" organizirala je u subotu prijepodne, u središtu Sarajeva akciju „Dan narcisa“ posvećenu borbi protiv tumora dojke, s ciljem podizanja svijesti o ovoj bolesti.

Simboličnom prodajom narcisa i podjelom edukativnih materijala, članovi Fondacije žele podstaknuti žene da svakodnevno brinu o svom zdravlju.

Fondacija “Sanela Redžepagić” je pripremila inoviranu publikaciju pod nazivom „Prevencijom do zdravlja“, koja sadrži upute ženama kako da se ponašaju i spriječe tumor dojke koji je najčešće maligno oboljenje kod žena.

Predsjednik Fondacije Safet Redžepagić je rekao kako u Fondaciji povremeno podsjećaju žene da trebaju voditi računa o svom zdravlju, a da Europska zdravstvena organizacija posljednju subotu u ožujku ima u svom kalendaru kao Dan borbe protiv raka dojke.

U BiH čak nemamo ni programa, a nemamo ni registra oboljelih, tako da nevladine organizacije raspolažu različitim podacima, naveo je Redžepagić, ističući da su subotnju akciju organizirali kako bi podstaknuli žene na brigu o svom zdravlju, rade samopregled i redovito posjećuju liječnike.

Naglasio je kako ova bolest više ne bira godine te da je nekad bila granica 50 i više godina, a sada je to i od 30 godina.

Članica Fondacije „Sanela Redžepagić“ Sara Gavran je istaknula važnost podizanja svijesti građanki koje nisu svjesne da od ove bolesti obolijevaju i mlade osobe, te je podcrtala kako su samopregled i prevencija izuzetno važni.

Prema nekim podacima, svakih šest minuta u Europi umre jedna žena od raka dojke. Jako je bitno da žene brinu o svom zdravlju i da same sebi pomognu, poručila je Gavran.

Fondacija „Sanela Redžepagić“ osnovana je 2009. godine u Sarajevu kao uspomena na Sanelu Redžepagić, rođenu Zeničanku, koja je bila mlada operna pjevačica, a koja je preminula od karcinoma dojke.

Sportska kladionica "Sport Plus" i ove je godine podržala akciju Fondacije te na simboličan način iskazala podršku borbi protiv ove opake bolesti.

Kopirati
Drag cursor here to close