Upozorenje

Zastoj EU integracija, znači zastoj investicija iz EU

Zastoj tih reformi i integrativnih procesa vezanih za članstvo Bosne i Hercegovine i dobivanje statusa kandidata direktno utječe i na same investicije iz zemalja članica Europske unije.
Lifestyle / Flash | 26. 03. 2019. u 15:16 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Generalni sekretar Europskog pokreta u BiH Haris Plakalo, izjavio je pred dolazak europskog komesara za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesa Hahna u Bosnu i Hercegovinu u četvrtak, kako su europske integracije trenutno jedino vezivno tkivo svih političkih predstavnika u Bosni i Hercegovini, i nešto za što postoji opći dogovor. Međutim, upozorio je kako zastojem EU integracija, dolazi i do zastoja investicija iz zemalja članica Europske unije.

U izjavi za Fenu, istaknuo je da iako još uvijek nije konstituirano Vijeće ministara BiH, kao i Vlada Federacije BiH, jedino tkivo koje povezuje sve političke predstavnike u Bosni i Hercegovini, bar po izjavama, su europske integracije, te upravo zbog toga je potrebno što brže konstituiranje vlasti na razini Bosne i Hercegovine i Federacije BiH, kako bi se pozitivan trend implementiranja svih reformi na putu ka Europskoj uniji nastavio.

''Zastoj tih reformi i integrativnih procesa vezanih za članstvo Bosne i Hercegovine i dobivanje statusa kandidata direktno utječe i na same investicije iz zemalja članica Europske unije. Predstojeća posjeta Europskog komesara Hahna BiH, najvjerojatnije će biti fokusirana na procese najave skorih velikih investicija koje dolaze iz Kine i drugih zemalja nečlanica Europske unije, i to je svakako nešto što će biti u fokusu razgovora predstavnika europske administracije kada je Bosna i Hercegovina u pitanju u idućem razdoblju'', podcrtao je Plakalo.

Naravno, dodaje, na polju ekonomije i industrijskog razvoja, svaka investicija je dobrodošla u svaku zemlju, pa i u Bosnu i Hercegovini.

''Međutim, ne može se zanemariti zabrinutost Komesara za proširenje EU Johannesa Hahna kada su ovakve investicije u pitanju, i to je svakako pokazatelj da kada postoji zastoj EU integracija, kao rezultat dolazi i do zastoja investicija iz država članica EU, te se posjeta Komesara Hahna mora maksimalno iskoristiti i shvatiti kako bi se iskristalizirala pozicija BiH u pogledu velikih investicijskih i infrastrukturnih projekata važnih za Bosnu i Hercegovinu i njezine građane'', naglasio je Plakalo.

Kopirati
Drag cursor here to close