I zašto nestaju?

Ženska prijateljstva: zašto ih žene trebaju?

Neke žene imaju sreću i dugotrajno prijateljstvo razvijaju u srednjoj školi ili još u djetinjstvu.
Lifestyle / Flash | 30. 03. 2021. u 12:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bez obzira jeste li sretnica čije je prijateljstvo začeto u osnovnoj školi ili imate tek par poznanica koje ste upoznali preko djece, ženska prijateljstva posebno su važna, a što smo starije sve važnija...

Osobine potrebne za sklapanje dugotrajnih prijateljstava

Većina ženskih prijateljstava započinje na fakultetu ili u ranim danima bračnog života. Neke žene imaju sreću i dugotrajno prijateljstvo razvijaju u srednjoj školi ili još u djetinjstvu.

Nisam bila od tih sretnica. Oduvijek me to zbunjivalo i često sam se pitala koje su osobine potrebne za sklapanje i održavanje dugoročnih prijateljstava s drugim ženama? U osnovi sam smislila dva različita scenarija: prvi je da potječu iz malog grada ili ruralnog područja, a drugi je da su im životi bili paralelni u smislu rasta i životnog puta.

Čak se i romantične veze raspadaju ako jedna osoba preraste drugu. To uzrokuje poremećaj u sposobnostima, ciljevima i vrijednostima. Ovo pitanje doslovno mijenja dinamiku osobe i odnosa. Mijenja tko smo na staničnoj ili duhovnoj razini. Ono što smo smatrali ispravnim ili ono što smo nekada željeli, sada je zamijenjeno novim idejama koje mogu promijeniti naše prioritete i sustav vrijednosti.

Koji su izbori u ovom scenariju? Radi odnosa, neki guše tko su postali i pokušavaju se ponašati po starim obrascima najbolje što mogu. Istodobno, drugi se usuđuju priznati partneru i sebi da se više ne osjećaju ispunjenima i da su se njihove potrebe promijenile.

Važnost prolaznih prijateljstava

S duhovnog gledišta, mi stvaramo odnose da bismo se zrcalili, učili i proširivali. Prije nego što se rodimo, sklapamo ugovore o duši kako bismo se u jednom trenutku života okupili da bismo naučili i iskusili određene lekcije. Neki ugovori mogu potrajati cijeli život, dok su drugi kratkoga vijeka.

Mnoga prijateljstva između žena stvorena su za cijeli život i nude mnoge vrijedne lekcije i potporu jedna drugoj. A druga su prolazna. Primjerice, kolegica na poslu koja vam pomaže prebroditi probleme u vašem braku.

Ja o tome razmišljam na ovaj način: ona je u to vrijeme bila postavljena na vaš put kako bi vam pomogla da vidite što se zapravo događa u vašem braku. Taj ste pakt obje sklopile, i to samo u tu svrhu. A nakon što završite, idete svaka svojim putem.

Komplicirani ženski odnosi

Za mene su prijateljstva s drugim ženama uvijek bila teška. Općenito mislim da je dinamika ženskih prijateljstava komplicirana. Puno je emocija i problema koji mogu nastupiti. Primjerice, ljubomora, konkurentnost, drskost i ogovaranje, da nabrojimo samo neke. To može biti zbog karijere, odnosa s partnerima, djecom i novac. Ne kažem da muškarci nemaju istih problema, ali njihova komunikacija puno je izravnija i nije ispunjena tračevima i nabijenim emocijama.

Većina nas pronađe ženske srodne duše u ranoj fazi svoga braka ili partnerskog života. Budući da ljudi kao odrasli stječu partnere, svaki već ima svoja prijateljstva iz škole ili s posla. Za većinu parova idealan je scenarij da se svi prijatelji dobro slažu. To stvara veći društveni krug za par, a istovremeno zadržava ljubav i podršku njihovih izvornih prijateljstava. Mislim da ovo dobro funkcionira, ali se može promijeniti kad djeca počnu dolaziti na svijet.

Kada nam djeca odabiru prijateljice

Sklone smo razvijati veze s drugim majkama koje imaju djecu iste školske dobi. Obično se sastajemo u predškolskoj ustanovi, osnovnoj školi ili igraonicama. To prirodno stvara osjećaj zajedništva koji njeguje emocionalnu i praktičnu potporu jednih drugima. Odgoj je težak, a razmjena iskustava s drugim majkama postaje vrijedan dio našeg života.

Dok djeca idu u školu, zauzeti smo poslom i obiteljskim životom. Sve je to prilično zahtjevno, a pronalaženje ravnoteže nije uvijek lak zadatak. Ove nove mame prijateljice često integriramo u svoj bračni život. Postepeno im predstavljamo muževe ili partnere i počinjemo se družiti i to ne samo zbog djece. Tako započinje novi društveni niz prijateljstava koja mogu trajati cijeli život.

Mnoga od tih prijateljstava raspadnu se kad djeca odrastu i nastave dalje vlastitim životom. Početni razlog za stvaranje tih prijateljstava mijenja se, a s vremenom evoluiraju u nešto sasvim drugo. To je podrška i ljubav koja se pruža tijekom razvoda, tinejdžerskih problema, financijskih problema i trauma, stvarajući dublju vezu. Ovaj se koncept temelji na tome da se nalazite na istom mjestu i u životnoj fazi, dakle, prolazeći kroz slične životne lekcije i iskustva. Ne mogu smisliti jaču vezu od te.

Prijateljice kao naše pleme

Žene u prijateljstvu s drugim ženama mogu zajedno podnijeti brojne uspone i padove. Činjenica je da nam treba pleme, a pleme može biti samo nekoliko jako dobrih prijateljstava.

Imajte na umu da prijateljstva mogu ući u naš život i ne moraju traju vječno. Naše se potrebe ili očekivanja od prijateljstva mijenjaju kroz život. Kako odrastamo, imamo sve manje vremena ili tolerancije za površna prijateljstva koja obično otpadaju.

Priznat ću da pronalazak ženskih prijateljica kasnije u životu može biti težak. Nemamo iste prilike za upoznavanje drugih žena na način kao kad smo bili mlađi. A ono što tražimo u prijateljstvu je drugačije.

Mnoge od nas su udovice, razvedene ili same i usamljene. Naša potreba za druženjem sada se sastoji od jednostavnog druženja jedan na jedan koja su značajna i puna podrške.

Savršena ravnoteža davanja i primanja

Naša ženska prijateljstva igrala su važnu ulogu u našem životu. Pomogla su nam oblikovati nas tko smo i naučila nas kako raditi kroz odnose. Velika je vjerojatnost da ste usput imali problema i rasprava i da ste pritom naučili puno o sebi.

Naučili ste kako podržati drugu ženu kroz njezine probleme i prihvatili ste njezino vodstvo i ljubav kad ste se suočili sa svojima. To je savršena ravnoteža davanja i primanja i iskrenosti i prihvaćanja.

Biti dobar prijatelj znači biti sposoban govoriti istinu na konstruktivan način s ljubavlju. Tako djeluje prijateljstvo. Zahvalna sam na nekolicini prijateljica koje sam imala, posebno onima koje su imale hrabrosti reći mi istinu kad mi je bila potrebna i pružale mi podršku u teškim vremenima, piše portal elephantjournal.com, prenosi sensa.hr

Kopirati
Drag cursor here to close