Objašnjenje psihologa

Zašto su ljudi tužni kada umre netko poznat?

Ako ste među brojnim obožavateljima koje je diljem svijeta u nedjelju pogodila vijest o smrti slavnog košarkaša, Kersting savjetuje da se usredotočite na pozitivne stvari koje je on unio u vaš život.
Lifestyle / Flash | 28. 01. 2020. u 15:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kao i uvijek kad umre netko globalno poznat, društvene mreže preplave poruke žaljenja. Tako je bilo i u nedjelju zbog smrti košarkaške legende Kobea Bryanta i njegove 13-godišnje kćerke Gianne.

''Slavne osobe poput glumaca, sportaša i glazbenika ne bi bile slavne da ne ostavljaju na ljudima trajan trag'', objašnjava psihoterapeut Tom Kersting za RD i kaže da je, premda ih osobno ne poznajemo, normalno žaliti za njima ako poznajemo njihov rad i ako su na nas pozitivno utjecali.

Zato, ako ste među brojnim obožavateljima koje je diljem svijeta u nedjelju pogodila vijest o smrti slavnog košarkaša, Kersting savjetuje da se usredotočite na pozitivne stvari koje je on unio u vaš život, prenosi 24 sata.

''Kao veliki fan Grateful Deada sjećam se kako sam se osjećao kad je Jerry Garcia umro. No njegova mi je glazba omogućila i bezbroj pozitivnih trenutaka koje nikad neću zaboraviti i zato sam istovremeno bio tužan i imao smiješak na licu'', kazao je.

Dakle, ključno je biti zahvalan na pozitivnim uspomenama i usmjeriti se na njih, umjesto na tugu - kaže psihoterapeut.

''Često mislimo da bismo trebali tugovati na neki određeni način, kako smo negdje vidjeli, no tuga je za svakog različit osjećaj'', zaključuje Kersting te dodaje da je, naravno, nužno potražiti stručnu pomoć ako žaljenje za nekim počne ometati svakodnevni život.

Kopirati
Drag cursor here to close