Neće dugo trajati

Zašto se osjećate loše kada prestanete pušiti

Lifestyle / Flash | 23. 11. 2016. u 18:23 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Cigarete mogu iscrpiti mozak jednako koliko i tijelo: pušenje smanjuje razinu dopamina, kemikalije proizvedene u mozgu koja je povezana sa sistemom nagrade, tvrdi novo istraživanje objavljeno u časopisu Biological Psychiatry.

Istraživači su otkrili da pušači proizvode 15 do 20 posto manje dopamina od nepušača.

Ovo je djelomičan razlog zašto cigarete izazivaju toliku ovisnost: kada pušite, nikotin aktivira receptore u mozgu koji otpuštaju dopamin, zbog čega osjećate ugodu, tvrdi dr. John Krystal, urednik časopisa Biological Psychiatry i profesor na sveučilištu Yale.

No, kada ugasite cigaretu, razina dopamina pada na najnižu razinu, zbog čega se osjećate loše. Rezultat toga je gubitak motivacije, problemi s koncentracijom ili promjene raspoloženja. Stoga se veselite idućoj cigareti koja vam pruža nalet dopamina zbog kojeg se osjećate dobro.

No kada se odreknete pušenja, više ne dobivate dodatnu dozu dopamina. I njegova razina ostaje niska. Rezultat toga je da osjećaj bezvoljnost koji se inače javljao između dvije cigarete počinje trajati dulje, zbog čega dolazi do simptoma poput nervoze i umora.

Kada tome dodate i fizičke simptome manjka dopamina – poput glavobolje, kašlja i bolova u želucu – proces prestanka pušenja djeluje kao čitava vječnost.

No imamo i dobre vijesti: u studiji, 3 mjeseca nakon prestanka pušenja, mozak bivšeg pušača počeo je proizvoditi jednaku količinu dopamina kao mozak nepušača.

Ovo pokazuje da pad razine dopamina po prestanku pušenja nije trajno stanje – stoga ako se prvih par mjeseci osjećate šugavo, postat će vam lakše, kaže dr. Krystal.

U međuvremenu potražite druge izvore nagrada koji na prirodan način podižu razinu dopamina. Tako ćete lakše zauvijek prestati pušiti.

Na neki ćete način preusmjeriti mozak da dobiva dopamin iz zdravijih izvora, umjesto da posegnete za cigaretom.

Primjerice, nekoliko je studija pokazalo da fizička aktivnost podiže razinu dopamina, a čak 20 minuta svakodnevne tjelovježbe srednjeg intenziteta može pomoći.

Seks također pomaže, jer većinu dopamina dobivate tijekom orgazma.

Ovi zdraviji užitci mogu vam pomoći da ne zapalite cigaretu dok se razina dopamine ne vrati u normalu – i više nećete imati potrebu zapaliti kako bi se osjećali bolje.

Kopirati
Drag cursor here to close