Zanimljiv podatak

Zašto se ne smijete smijati i nositi naočale na fotografijama za putovnicu?

Lifestyle / Flash | 24. 10. 2016. u 10:10 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukoliko ste se nekada zapitali zašto ne smijete biti nasmijani na fotografiji za putovnicu, u nastavku teksta vam donosimo odgovor na to pitanje.

Iako možda smatrate da ste ljepši kada se smijete, to ipak nije dobra ideja kad se fotografirate za putovnicu.

Glavni razlog zbog kojeg se na fotografiji za ovaj dokument ne smijete smijati niti nositi naočale je zbog toga što sve nove putovnice u sebi sadrže čip sa biometrijskim informacijama o vama koje su izvedene iz fotografije, javlja N1.

Naime, ta se fotografija skenira i ključne karakteristike vašeg lica, kao što su udaljenost između očiju, od vrha nosa do brade i slično, koriste se za generiranje takozvane matematičke mape.

Sve što narušava ili skriva te mjere, na primjer širok osmijeh, smanjuje efikasnost korištenog algoritma, nešto poput fotografije koja je izvan fokusa.

Kada dođete na aerodrom, vi prolazite kroz e-kapiju i tada pogledate u kameru koja vam skenira lice. U tom trenutku računalo odlučuje da li se matematička mapa generirana na aerodromu podudara sa onom u vašoj biometrijskoj putovnici. Ukoliko se ne podudara, to bi vam moglo stvoriti probleme.

Kopirati
Drag cursor here to close