Pravila

Zašto se na usvajanje djece u BiH čeka godinama

Lifestyle / Flash | 13. 11. 2016. u 09:02 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stotine parova u našoj zemlji čekaju odobrenje zahtjeva za usvojenje, a roditelji postaju samo oni najuporniji. Iako preovladava mišljenje da je procedura za usvajanje djece glavna prepreka za ostvarenje sna o roditeljstvu, Avaz piše da je problem u disbalansu između broja zainteresiranih parova i djece koja mogu biti usvojena.

‘’Potencijalnih usvojitelja je mnogo, a djece koja se mogu usvojiti je premalo’’, potvrdili su u Centru za socijalni rad Županije Sarajevo.

Parovi na testu

To znači da, nakon što par “prođe test”, ispuni sve zahtjeve, bude detaljno proanaliziran, problem nastaje kada kod djece nisu provedene procedure. Zbog toga mnogi od njih djetinjstvo, umjesto u obiteljima, provedu u domovima.

U Centru za socijalni rad ŽS trenutno je evidentirano 147 parova zainteresiranih za usvojenje.

‘’U ovoj godini usvojeno je sedmero djece, dok trenutno imamo dvoje djece u pripremi za upućivanje na adaptacijski period, koji prethodi postupku usvojenja’’, pojašnjava Mirsada Poturković, socijalna radnica.

Ona ističe kako, poput parova, i djeca moraju ispuniti prilično stroge kriterije i proći procedure kako bi njihovo usvojenje bilo legalno i legitimno.

‘’Potrebno je utvrditi da je neuspješno izvršena potraga za roditeljima, u slučaju da nisu poznati roditelji, važne su i odluke kada su u pitanju roditelji kojima je oduzeto staranje, te i slučajevi kada je jasno da maloljetni roditelji nisu sposobni shvatiti značenje usvojenja’’, kazala je Poturković.

Nakon ispunjenih formalnosti koje se tiču dokumentacije, Centar sačinjava mišljenje o podobnosti za usvojenje djeteta. Nažalost, samo mali broj djece zbog različitih razloga dobije odobrenje Centra, koji je primoran da se drži zakona i strogo određenih uvjeta.

Mnogi odustanu

Ipak, u Dječijem domu Bjelave potvrđuju da je u ovoj ustanovi, u usporedbi sa prošlim godinama, usvojeno nešto više djece.

‘’U posljednjih pet godina prosjek usvojene djece iznosio je šest do sedam godišnje, a do studenog ove godine usvojeno ih je devetero. S obzirom na to da trenutno imamo daleko manje djece uzrasta do tri godine, ovo pokazuje trend porasta’’, kazao je Saudin Đurđević, direktor Doma Bjelave.

On navodi da je bilo slučajeva u kojima djeca izvjesno vrijeme provedu kod usvojitelja, ali zbog nemogućnosti adaptacije, budu vraćena. Zanimljivo je i to da je, u takvim slučajevima, najviše riječ o djeci smještenoj u dobro situiranim obiteljima.

‘’Najčešće nam se vrate djeca uzrasta od pet do deset godina. Mi to već znamo, svjesni smo da je mogućnost za povratak u Dom veća što su djeca starija’’, ističe Đurđević.

Proces usvajanja u našoj zemlji traje od dvije do četiri godine. Neki parovi se nadaju do kraja, neki odustanu već na početku. Između obitelji, ljubavi i doma stoje brojne prepreke, a za njih su djeca najmanje odgovorna.

Uz ljubav idu i druge emocije

Iz Centra za socijalni rad ističu da svaki bračni par koji se odluči na usvajanje djece, mora imati na umu da, uz ljubav, idu i druge emocije.

‘’Sreća, radost, tuga i strah, također, prate odrastanje, a roditeljska prava i dužnosti su jednaka roditeljskim pravima i dužnostima bioloških roditelja’’, kazala je Poturković.

Kopirati
Drag cursor here to close