Crijeva sa šarmom

Zašto se javlja kruljenje u želucu?

Lifestyle / Flash | 03. 06. 2017. u 17:28 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedan sat nakon što je tanko crijevo nešto probavilo, ono se počinje čistiti. Naše tanko crijevo, naime, cijeni čistoću. Dva sata nakon probave u tankom crijevu "sve sjaji od čistoće". Taj se postupak, kako objašnjava Giulia Enders, njemačka znanstvenica i autorica svjetskog bestselera "Crijeva sa šarmom", službeno zove "putujući motorički kompleks", prenosi Živim.hr.

Briše ostatke

Pri tome želučani "portir" jedanput kolegijalno otvori vrata i obriše svoje ostatke u tanko crijevo koje proizvede snažan val koji sve progura pred sobom. To je kruljenje u želucu, a ono ne dolazi samo iz želuca, nego prije svega iz tankog crijeva.

Ne krulimo zato što smo gladni, nego zato što između probave konačno ima vremena za čišćenje. Kada su želudac i tanko crijevo prazni (otprilike nakon što je ono što smo pojeli bilo šest sati u želucu i još pet u tankom crijevu), može se početi s čišćenjem.

Akcija čišćenja ne mora se uvijek čuti, ona je nekada tiša, a nekada glasnija, ovisno o tome koliko je zraka dospjelo u želudac i crijevo. Ako se u to vrijeme nešto pojede, akcija čišćenja odmah se prekida jer jelo mora biti dobro probavljeno, a ne "pometeno".

Stanke između obroka

Tko uvijek nešto gricka, ne ostavlja vremena za čistoću. Zato se preporučuje oko pet sati stanke između obroka. Mora li kod svakog biti baš pet sati - nije dokazano.

Kopirati
Drag cursor here to close