Redovita stolica

Zašto nije pametno odgađati obavljanje nužde?

Lifestyle / Flash | 23. 10. 2016. u 15:37 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Redovita stolica pravilo je zdrava tijela i normalna funkcioniranja i to zna svatko tko ima problema sa zatvorom.

No, ukoliko vam se dogodilo da dulje od deset dana niste uspjeli obaviti veliku nuždu trebali biste se zabrinuti jer vam golema količina hrane stoji u crijevima i pritišće ostale organe što rezultira dogotrajnim i bolnim grčevima, piše Medical Daily.

Najbolje, a ujedno i najzdravije vrijeme za odlazak na zahod je ujutro, zbog toga što se probava tijekom noći, dok spavamo stabilizira tako što razgrađuje hranu koju smo unijeli tijekom dana. Dakle, u tom slučaju je jutro najidealnije, no nije svačiji organizam jednak, piše Slobodna Dalmacija.

Ali, ukoliko ne uspijete svaki dan otići na veliku nuždu već svega par puta na tjedan, dakle svako drugi dan, ni to nije problem te ne brinite. Vaše tijelo je drukčije te ne morate imati jednak metabolizam kao neki s redovitijom stolicom.

Problem se događa ukoliko po tjedan i više dana niste uspjeli imati stolicu. Tada je krajnje vrijeme za posjet liječniku jer termin ima i medicinski naziv te se kirurški riješava.

Radi se o tome da golema količina hrane stoji u vašem želucu i otežava vam rutinu i funkcioniranje tijela. Tada ćete patiti od grčeva i nadutosti, koje se možete riješiti hranom kao što su suhe šljive i smokve te blitva i brokula, kao i banana i jabuka, a pomoći će vam i čaj od đumbira, koji će otkloniti iritirajuću i bolnu nadutost. Također pokušajte u prehranu uvesti jogurt i cjelovite žitarice.

No, ne brinite spora i ustajala probava i jaki zatvor ne moraju biti dugotrajni problem jer postoji liječničko rješenje, ali zapamtite da su pod najvećim rizikom oni koji su dugo vremena koristili laksative pa su im mišići zaboravili sami stezati nakon prestanka uzimanja te to moraju ponovno naučiti obavljati, za što će im možda trebati malo više vremena.

Kopirati
Drag cursor here to close