Intramuskularno davanje

Zašto je važno opustiti ruku kada se prima COVID-19 cjepiva?

Opustiti ruku za vrijeme cijepljenja- veoma bitno
Lifestyle / Flash | 20. 05. 2021. u 09:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sva cjepiva protiv COVID-19, infekcije u narodu poznate kao “korona”, daju se intramuskularno (IM). To znači da se daju u mišić. Najbolje mjesto za davanje cjepiva u mišić je deltoidni mišić nadlaktice, dakle, cjepivo se prima u rame. Veoma je bitno opustiti ruku, tj. mišić nadlaktice prilikom davanja, kako bi vcjepiva išla baš u mišić, a ne pod kožu ili u kožu.

Jednom kad se cjepivo ubrizga u mišić, antigen ili nosač genetičke poruke za antigen (nanočestica s RNK ili adenovirusi) se adsorbuju na površinu stanica i vežu za membranu stanica i onda ulaze u njih. Onda se događa proces stvaranja antigena (S protein u slučaju COVID-19 vakcina Pfizer, Moderna, Astrazeneca-Vaxzevria, Sputnjik V i J&J) i pokretanje imunološke reakcije, pišu Vakcine.ba.

Izvor: Cijepljenje/vakcinacija / 

Ako se cjepivo ne ubrizga u mišić, nego u potkožno tkivo, onda će se antigen (ili genetička informacija za antigen u slučaju mnogih COVID-19 vakcina) osloboditi u potkožno masno tkivo. To će dovesti do slabe mobilizacije aktivne tvari u cjepivu, procesiranja antigena i na kraju rezultovati slabim odgovorom na cjepivu, možda i izostankom odgovora.

Opuštanje mišića čini da nam primanje cjepiva bude manje bolno, sigurnije i da imamo manje nuspojava poput lokalne boli. Vakcine koje se daju intramuskularno daju se okomito.

Zato – ne zaboravite opustiti ruku i nemojte biti nervozni prilikom primanja cjepiva protiv COVID-19.

Dosta ljudi se boji igle, iako su igle za ova cjepiva jako tanke. To doprinosi nervozi i stezanju mišića. Probajte se opustiti i misliti na nešto drugo dok se spremate za proceduru i tokom administracije cjepiva.

Na cijepljenje idite u majici kratkih rukava, kako bi vam bilo lakše da se skinete. Napomenite zdravstvenom radniku jeste li ljevak ili dešnjak, te uzimate li antikoagulantnu terapiju. Recite i ako patite od neke trombofilije. U slučaju da imate povijest ozbiljnih alergija poput anafilaksije na lijekove dobivene iglom, razgovarajte s liječnikom i planirajte da ćete biti kao mjeru predostrožnosti zadržani 30 minuta na promatranju po cjepivu.

Kopirati
Drag cursor here to close