Krenite

Zašto je jesen najbolje vrijeme za trčanje?

Osim što poboljšava mentalno zdravlje, trčanje ima brojne dobrobiti i za naše tijelo. Gubitak kilograma svakako je velika prednost jer se s njime smanjuje i povišeni krvni tlak, kao i mogućnosti za razvoj dijabetesa.
Lifestyle / Flash | 13. 09. 2020. u 14:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kada je riječ o sportskim aktivnostima i brizi za tjelesno zdravlje, trčanje je najbolje što mnogi prakticiraju piše zadovoljna.hr

Ne samo da je, trčanje u jesenskom krajoliku jedna od aktivnosti koje ćete uvijek pamtiti nego ima i brojne dobrobiti za zdravlje. Osim toga, dugogodišnji trkači slažu se da uistinu nema boljeg dijela godine od jeseni za usvajanje ove navike.

A evo i zašto.

1. Pogodna temperatura

Dok je ljeti potrebno dizati se u zoru kako bi se moglo što ugodnije trčati, u jesen to ne mora biti tako. Iako trenutno svjedočimo toplijem rujnu nego što smo to navikli, temperature su ipak niže od onih ljetnih. Samim time, to znači da je trčanje sigurnije, da ne postoji toliko velik rizik od dehidracije kao što je postojao ljeti, a smanjuju se i mogućnosti vrtoglavice, pa čak i sunčanice.

2. Prilika za novi početak

Jesen obično vežemo uz nove početke. To je razdoblje kada se (možda) vraćamo na radno mjesto ili školovanje punih baterija i planova za budućnost. Brojni ljudi si, možda čak i više nego s početkom nove godine, obećavaju da će pokušati nešto promijeniti. Trčanje je jedna od najjednostavnijih aktivnosti s kojima možete započeti put promjene. Sve što vam treba su prikladne tenisice i malo dobre volje. Čak i samo 15 minuta trčanja učiniti će čuda u vašoj novoj rutini.

3. Poboljšanje psihičkog i fizičkog zdravlja

Kako dani postaju sve kraći, a time večeri duže, u mnoge od nas u jesen se zavlači zrno anksioznosti, ponekad čak i depresije. Stručnjaci se slažu da ta situacija može zadesiti bilo koga, no otežavajuće okolnosti svakako su samoća, nedostatak bliskih ljudi, prekid veze, gubitak posla, bolesti ili smrti bliskih ljudi.

To se događa jer nam se zbog promjena kojima svjedočimo u prirodi može činiti da počinjemo gubiti kontrolu nad svojim životom i onime što nas okružuje. No trčanje je odličan ispušni ventil koji može pomoći. Imat ćete se čemu veseliti, natjecati se sami sa sobom, dokazati si što sve možete.

Osim što poboljšava mentalno zdravlje, trčanje ima brojne dobrobiti i za naše tijelo. Gubitak kilograma svakako je velika prednost jer se s njime smanjuje i povišeni krvni tlak, kao i mogućnosti za razvoj dijabetesa.

I zato prigrlite ovu jesen, koliko god bila luda i neobična. Izvadite svoje tenisice i krenite. Zadajte si neki svoj cilj. Odredite kilometražu koju dosad još nikada niste uspjeli pretrčati, a potom korak po korak krenite prema cilju. Vjerujte, na kraju ćete se osjećati sjajno.

Kopirati
Drag cursor here to close