Veliko otkriće na Raškoj Gori

Zapamtite ime Dželalija - odjekivat će dugo

Tim speleologa iz Mostara i Karlovca ovoga vikenda došao je do iznimno vrijednog otkrića u svijetu speleologije na Raškoj Gori kod Mostara. Pronašli su jamu koja samo djelomično istražena, već se svrstava u najveće speleo objekte u BiH i okruženju.
Lifestyle / Flash | 08. 06. 2020. u 20:57 B.Š. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Znate l' priču o hercegovačkom Džudžanu? Svaki je Hercegovac čuo za mitskog predatora, a nitko ga nikada nije vidio.

Poput priče o džudžanu, na Raškoj gori se prenosi priča i o Maloj Dželaliji, jami u blizini Velike Dželalije koju nitko nikada nije vidio niti je itko znao gdje se nalazi. Sve do ove subote.

Velika Dželalija je jama impozantnog otvora (ulaza), toliko velikog da se vidi na snimcima Google Eartha i sa svojih 70m dubine spada među dublje jame na Raškoj Gori.

Speleolozi Speleološkog društva Herceg iz Mostara uz pojačanje iz Speleološkog društva Karlovac nakon nedavnog lociranja, počeli su ovog vikenda istraživanje obližnje jame Mala Dželalija i već na početku došli do velikog otkrića. Samo ulazna vertikala jame duboka je 400 metara, a njeno dno nije i kraj ovog vrijednog speleološkog objekta.

Foto: S.D. Herceg / Ulaz u jamu - prvih 70m ulazne vertikale

"Mala ekipa našeg društva uz pojačanje iz Karlovca u subotu je dosegla dubinu od 220m, ali nestalo nam je opreme za daljnje istraživanje. Vertikali se nije nazirao kraj. U nedjelju smo se spustili se na dubinu od 400m u veliku dvoranu. Otkrili smo prolaz ka ostatku jame i novu vertikalu kojoj se ne nazire kraj. Kamen pada i pada i vjerojatno još uvijek pada!" objavili su iz Speleo društva Herceg.

Ovo je tek početak velikog otkrića

"Uzbuđeni smo. Svjesni smo kako se radi o jami impozantnih dimenzija, posebice vertikalnih kanala, a znamo kako istraživanju nije kraj. Već znamo kako smo otkrili jednu od najvećih ulaznih vertikala u Bosni i Hercegovini i najdubljih otkrivenih jama općenito. Osjećamo se kao da smo konačno ugledali džudžana iz hercegovačkih legendi. Znali smo kako postoji, uz pomoć dobrih ljudi nedavno je locirali, a ovaj vikend smo i zavirili u nju. Tek smo zavirili, a još trebamo otkrivati dalje..." rekla nam je Žana Marjanović iz speleološkog društva Herceg i dodala kako su ovih dana locirali i nekoliko novih potencijalno vrlo vrijednih speleo objekata u blizini Male i Velike Dželalije.

Foto: S.D. Herceg / Dio unutrašnjosti jame

"Otkriće nije slučajno. Nekoliko već godina sistematski otkrivamo i bilježima jame na području Raške Gore nadajući se kako ćemo nekada naći speleo objekt velike vrijednosti. Mala Dželalija kao da ostvaruje naše snove" dodala je.

Gora bez vode - Gora stotina čudesa

Jame Velika i Mala Dželalija u blizini Podivačja dio su do sada registriranih nekoliko desetaka speleo objekata na području Raške Gore. "Gore bez vode al Gore stotina čudesa " kako joj vole tepati u Speleo društvu Herceg, društvu volontera istraživača koji sa skromnim sredstvima i ogromnim srcem daju nemjerljiv doprinos istraživanjima podzemlja. 

Foto: S.D. Herceg / Pripreme za silazak u nepoznati speleo objekt
Kopirati
Drag cursor here to close