Majlinda Bregu

Zapadni Balkan treba biti geopolitički prioritet EU

'Pred nama je, međutim, i dalje dug put, praćen brojnim izazovima, a najveći od njih je produbljivanje regionalne suradnje u ovom vremenu neizvjesnosti.
Lifestyle / Flash | 22. 03. 2019. u 17:02 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Generalna tajnica Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu sudjelovala je danas u Sarajevu na neformalnom sastanku Radne grupe za regiju zapadnog Balkana (COWEB), kojeg je sazvala Rumunjska kao predsjedavajuća Vijećem Europske unije (EU) u suradnji s predsjedavajućim Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP), čiju dužnost obavlja Bosna i Hercegovina. 

Bregu je istaklnua da je regionalna suradnja jedno od najvećih dostignuća zapadnog Balkana, jer „je do sada donijela dvije ključne koristi, a to su stabilnost, iako često pretjerano korištena, ipak je i dalje ključna riječ za regiju, i jednako važne različite praktične koristi koje se odražavaju na svakodnevni život građana, kao što je, na primjer, Regionalni ekonomski prostor“ – priopćeno je iz RCC-a. 

''Pred nama je, međutim, i dalje dug put, praćen brojnim izazovima, a najveći od njih je produbljivanje regionalne suradnje u ovom vremenu neizvjesnosti. S druge strane, regionalna suradnja i dalje donosi koristi s čim se slaže 72 posto građana zapadnog Balkana. Potreban je, dakle, snažan poticaj s obje strane da uspijemo, zapadni Balkan treba biti geopolitički prioritet Europske unije, dok s druge strane regija mora nadmašiti sebe u nastojanju da postane kvalitetan partner u procesu proširenja'', kazala je Bregu. 

Dodala je da je Europska unija najvažnija snaga u regiju za promociju demokracije, vladavine prava, poštivanja osnovnih prava i manjina. Činjenica je, navela je ona,   da je proširenje EU imalo velikog utjecaja u regiji zapadni Balkan.  

Na neformalnom sastanku bilo je govora i o načinima i metodama kako povećati efikasnost mehanizama regionalne suradnje u Jugoistočnoj Europi, s obzirom da je u zajedničkom interesu i Europske unije i regije da se razvije dublja suradnja u Jugoistočnoj Europi, kao i između regije i EU, te se pri tome osigura stabilnost i bolji život njihovih građana.  

Na sastanku su se okupili politički direktori Procesa suradnje u Jugoistočnoj Europi i predstavnici zemalja članica Europske unije kako bi zajednički razmatrali kako najbolje iskoristiti strukturu i postignuća regionalne suradnje u Jugoistočnoj Europi, u svjetlu procesa europske i euroatlantske integracije, navodi se u priopćenju RCC-a.


 

Kopirati
Drag cursor here to close