Kafeterije

Zamislite napitak s 25 žlica šećera

Lifestyle / Flash | 19. 02. 2016. u 06:44 R.I.
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Britanska nevladina organizacija Action on Sugar uznemirila je duhove u Velikoj Britaniji upozorivši da poznati lanci komercijaliziranih kafeterija svojim kupcima nude tople napitke među kojima ih trećina sadrži između 20 i 25 malih žlica šećera, što je više i od količine od devet žličica sadržanih u limenci Coca Cole, piše Hina.

Analiziravši 131 proizvod iz Starbucksa, Costa Coffee, KFC-a, Caffe Nera i Leona ustanovili su da se "opasno" visoke količine šećera nalaze u 98 posto testiranih toplih napitaka.

Pokazalo se da je najteži "prijestupnik" Starbucksov napitak koji se prodaje pod primamljivim talijansko-indijskim nazivom "venti Grape with Chai, Orange and Cinnamon Hot Mulled Fruit", a riječ je o gotovo šest decilitara toplog napitka od jakog crnog indijskog čaja s cimetom i drugim aromatičnim začinima uz dodatak narančina soka, koji sadrži čak 25 malih žlica šećera, prenosi Independent.

Costin "massimo Eat-in Chai Latte" - slična količina crnog čaja sa začinima i pjenušavim mlijekom sadrži ih 20, Starbucksovih šest decilitara kave s bijelom čokoladom i šlagom 18, KFC-ova velika "Moccha" 15, a u neslavnom ih rekordu sustiže i relativno nov trendovski lanac kafeterija Leon, čija šalica vruće čokolade ima "samo" četiri male žlice šećera.

Voditelj kampanje Action on Sugar, profesor Graham MacGregor smatra da bi ovakvi "lanci komercijaliziranih dućana prije svega morali smanjiti količinu šećera u svojim proizvodima, potom jasnije istaknuti njihovu nutritivnu vrijednost te iz ponude izbaciti posebno velike količine, koje se obično prodaju po povoljnijoj cijeni".

Kopirati
Drag cursor here to close