Samo da potraje duže

Zagreb: Skijalište u centru grada oduševljava mališane

Lifestyle / Flash | 14. 01. 2017. u 10:20 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Brojni zagrebački mališani ove godine po prvi put za vrijeme zimskog raspusta imaju priliku naučiti skijati u najstrožem gradskom centru, na ograđenoj stazi od umjetnog snijega kojom su prije svega nekoliko dana prodefilirala najveća imena u svjetskoj povijesti skijanja.

Iako je projekt skijaške staze u centru grada doživio i brojne kritike, mališani, barem oni koji su na ovoj stazi sa skijama, ne kriju oduševljenje idejom.

Bakačeva ulica koja vodi strminom od Zagrebačke katedrale do Manduševca pretvorena je od 5. siječnja ove godine u skijalište dugačko 160, a široko osam do deset metara. Povod za to bila je 50. obljetnica Svjetskog skijaškog kupa koja se obilježila upravo na ovoj stazi u Zagrebu, a tom prigodom niz Bakačevu se spustilo dvadesetak najvećih imena skijanja, od domaćih Janice i Ivice Kostelić, do Alberta Tombe i Marca Girardellija.

Nakon tog događaja, staza sve do 15. siječnja služi Zagrepčanima i svima onima koji se u Zagrebu zateknu, kao mini skijalište. Poseban je naglasak stavljen na školu skijanja za najmlađe koji ovdje besplatno imaju priliku dobiti svog osobnog učitelja skijanja, a ako nemaju vlastite skije i ostalu opremu, mogu ih unajmiti po simboličnim cijenama od 40 kuna (oko pet eura).

Luka Đekanović koji pohađa četvrti razred OŠ ''Bartola Kašića'' na ovo je skijalište došao sa djedom i mlađim bratom. Lukin djed, kaže da Luka, ima obitelj u Bosni, te dodaje da je jako uzbuđen jer govori za televiziju.

Kaže da mu je ovo prvi put da ide na skijanje, no zabavno mu je i ide mu dobro.

''Baš sam se uzbudio kada me djed pozvao da idem ovdje na skijanje. Ova ideja je baš odlična i sviđa mi se, tko god da se ovoga dosjetio, stvarno se dobro dosjetio'', kaže Luka.

Sa Lukom je i njegov mlađi brat Toni koji ima šest godina i koji kaže da još ne ide u školu.

''Ovo je savršeno za skijanje i vježbu skijanja i lijepo mjesto za učenje za početnika. Danas mi ide savršeno. Deda me vodi tu do gore, ali ja se sam doguram tu do dolje'', kaže ovaj šestogodišnjak.

Djed ove dvojice skijaša mališana Mitar Đekanović koji pazi na unuke i uči ih prve skijaške korake također ima samo riječi hvale za stazu u Bakačevoj, kao i za zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića kojega smatra "glavnim i odgovornim za ovu stazu."

''Samo da potraje duže, šteta što traje samo još ovaj tjedan'', kaže Đekanović. Prošle zime je unuke vodio na skijanje po padinama na Jarunu, ali ovo smatra dobrom pripremom da unuke sljedeće zime može voditi na pravo skijanje.

Osmogodišnjeg Lovru na skijalište je doveo tata kako bi ga naučio skijati. Skijanje mu ide dobro i pozvao je sve one prijatelje koji još nisu da dođu u Bakačevu i probaju skijati.

Trener i instruktor skijanja te voditelj programa škole skijanja u Bakačevoj Andrej Sekulić zadovoljan je odazivom i odjekom kojega je projekt polučio.

''Mislim da je super građanima da imaju priliku u jednom ovako velikom gradu i na ovakvom jednom mjestu uključiti djecu u skijanje'', kaže Sekulić.

Na skijalištu su, prema riječima ovoga trenera, svakodnevne gužve između 11 i 16 sati, u vrijeme kada je skijalište posvećeno upravo školi skijanja za djecu i kada dođe između stotinu i dvjesto djece.

Na stazi će do 15. siječnja za svu djecu besplatno raditi pet ili šest učitelja skijanja.

Skijalište će za sve građane koji su željni skijati u centru Zagreba, i najmlađe i odrasle, biti otvoreno do 21 sat.

Kopirati
Drag cursor here to close