Ljetne nepogode

Zadro: Vremenski ekstremi će se događati i za njih se treba pripremiti

Lifestyle / Flash | 24. 08. 2016. u 07:53 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Olujno nevrijeme koje se događa u posljednje vrijeme zabrinulo je građane, no neovisni meteorolog prof. Zoran Zadro umiruje javnost.

''Ljetne nepogode koje su ovog ljeta pogađale područja naše regije karakteristične su za ovo doba godine. Ne radi se o nepogodama za koje se smatra da se nikada prije nisu događale'', govori Zadro komentirajući i snažnije olujno nevrijeme koje je s nedjelje na ponedjeljak zahvatilo ovo područje.

''Ono što treba ukratko reći o nastanku ovakvih tipova oluja jest to da nastaju sudarom hladnih i toplih zračnih masa. Ono što povezuje ljetni tip grmljavinskih oluja ili nepogoda su: jaki i obilni pljuskovi, intenzivna grmljavina, jak i na udare olujni vjetar te tuča.

Po meni, najopasnije pojave su intenzivna grmljavina kada se električna pražnjenja događaju između olujnog oblaka i tla. Dokazano je da magneti te razni tipovi željeznih materijala privlače udar groma. Nedavna smrt dviju djevojčica u Srbiji od udara groma bila je povezana s mobitelom. One su koristile mobitel na kojemu ima magneta, a u blizini je bila jaka grmljavinska oluja'', kazao je Zadro, piše Vecernji.ba.

S pisanjem časopisa “Natural” iz ranijih godina, a koje se odnosi na dolaske sve jačih i opasnijih oluja, Zadro se ne slaže.

''Postavio bih protupitanje. Kada to bliža i dalja povijest Zemlje nije imala klimatskih promjena i vremenskih ekstrema? Ako ćemo se vratiti u bližu i daleku prošlost, klimatske promjene su se uvijek događale. Sve je povezano s djelovanjem Sunca i solarnim ciklusima. Tako da će i današnji i budući naraštaji zasigurno biti pogađani raznim vremenskim ekstremima na koje se, svakako, države trebaju pripremati. Međutim, nije to ništa što i prije ljudi nisu doživjeli'', zaključio je Zadro.

Kopirati
Drag cursor here to close