Opasni

Zabrana pasmine pitbull

Lifestyle / Flash | 14. 04. 2017. u 13:32 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada kanadske pokrajine Québec će zabraniti pse pasmine pitbull i ograničiti pravo na posjedovanje "opasnih pasa" uopće, najavio je danas Martin Koato, ministar za javnu sigurnost Québeca.

Poslije "tragedija koje su se dogodile posljednjih nekoliko mjeseci", Vlada će "predložiti strog okvir za držanje pasa koji se smatraju opasnim za stanovništvo", što može ići do "zabrane određenih vrsta pasa", rekao je Koato na konferenciji za tisak.

Poslije smrti jedne žene u blizini Montreala u lipnju 2016, koju je napao pitbull, i nekoliko drugih ozbiljnih slučajeva, općine su zatražile pravni okvir za reguliranje zatvaranja pasa, prenosi Beta.

Ta smrt "nas je uvjerila da je potrebno zabraniti pse rase pitbull", rekao je ministar.

Prijedlog zakona predviđa "uspostavljanje kontrolnih mjera koje će se primjenjivati na sve pse" u skladu sa "stupnjem opasnosti".

Vlada je utvrdila četiri kategorije: "Zabranjeni psi" (tipa pitbulla), "opasni psi" (registrirani kao takvi nakon nekog incidenta), "potencijalno opasni psi" (na osnovu pasmine) i "ostali psi".

Liječnici i veterinari će obavještavati općine o slučajevima ujeda i drugim napadima pasa na ljude, a morat će ih usmrtiti u slučaju smrti ili teške ozljede čovjeka.

Gradovi će po budućem zakonu imati pravo uvesti i strože propise, rekao je ministar. Susjedna pokrajina Ontario, najmnogoljudnija u Kanadi, zabranila je pitbullove 2005. godine.

Ta pasmina je zabranjena i u nekim velikim kanadskim gradovima.

Kopirati
Drag cursor here to close