Zabrinjavajući podaci

Za tri mjeseca u BiH umrlo više od 9.000 ljudi

Nijedna od deset županija u Federaciji u travnju nije imala veći broj rođenih od broja umrlih.
Lifestyle / Flash | 08. 07. 2018. u 21:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlasti u BiH morale bi se zabrinuti nad statističkim podacima o prirodnom kretanju stanovništva, jer je u prva tri mjeseca ove godine u našoj zemlji nastavljen trend povećanja broja umrlih u odnosu na rođene.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, od siječnja do ožujka ove godine u našoj zemlji rođeno je 6.221 dijete, a umrla je 9.791 osoba. Od ovog broja, njih 5.378 umrlo je u FBiH, piše Dnevni Avaz.

Federalni zavod za statistiku nedavno je objavio podatke za travanj i, prema njima, u tom mjesecu umrlo je još 1.847 ljudi, što znači da je u prva četiri mjeseca u Federaciji umrlo 7.225 ljudi!

Iz istog izvora doznaje se da je u travnju rođeno 1.536 beba. Ako se usporede podaci o broju umrlih u travnju ove i istom mjesecu prošle godine, vidljivo je da je ovog travnja u Federaciji umrlo 270 osoba više! Nijedna od deset županija u Federaciji u travnju nije imala veći broj rođenih od broja umrlih.

Najviše osoba umrlo je u Tuzlanskoj županiji, njih 384, a po broju umrlih na drugom mjestu je Sarajevska županija, koja je u tom mjesecu ostala bez 371 stanovnika. No, u ove dvije županije u travnju je rođeno i najviše beba u odnosu na druge županije. Tako je u Sarajevskoj županiji rođena 371 beba, a u Tuzlanskoj 275.

U Zeničko-dobojskoj županiji u travnju je umrlo 280 osoba, a rođena je 251, dok je u Hercegovačko-neretvanskoj županiji u istom mjesecu rođeno 168 beba, a 203 osobe su umrle.

Najmanje rođenih bilo je u Posavskoj županiji, i to samo njih troje, dok je umrlo 36 ljudi. U Livanjskoj županiji rođeno je 29 beba, a 69 osoba je umrlo, dok su u Bosanskopodrinjskoj županiji Goražde rođene 22 bebe, a 36 osoba je umrlo.

Negativan priraštaj bilježi i Unsko-sanska županija, gdje je rođeno 150, a umrlo 175 ljudi, kao i Hercegovačko-neretvanska županija, gdje je u tamošnjim općinama u matične knjige rođenih upisano 168, a u knjige umrlih 203 ljudi.

Ako se pogledaju područja u FBiH gdje se rađa najmanje djece, a gdje umire najviše osoba, evidentno je da su to oni krajevi odakle se iseljava najviše građana BiH. To znači da BiH ubrzano postaje zemlja staraca. M

ladi, koji sve češće odlaze, rađaju se u nekim drugim zemljama. Nažalost, u BiH se uglavnom umire.

Kopirati
Drag cursor here to close