Bolja je masaža

Za bol u donjem dijelu leđa ne treba piti lijekove - ne pomažu

Lifestyle / Flash | 14. 02. 2017. u 17:22 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki liječnički koledž upozorio je u novim smjernicama da se pacijentima s bolovima u donjem dijelu leđa ne prepisuju lijekovi protiv bolova, pišu 24 sata.hr.

Pacijentima treba preporučiti masažu, akupunkturu, jogu ili grijanje, čak i ako se bol produži na 12 tjedana. Tek kada bol postane kronična, odnosno duža od tri mjeseca, treba im preporučiti lijekove. Ali oni se od sada trebaju koristiti tek kao posljednje "utočište", piše Daily Mail.

Razlog ovom velikom obratu je u saznanjima da pacijentima s bolovima u leđima nije bilo ništa bolje iako su uzimali lijekove. Jednako dugo je trajao oporavak i kod skupine koja je pila lijekove i kod placebo skupine.

To saznanje rezultat je niza različitih ispitivanja kako neinvazivni farmakološki i nefarmakološki tretmani djeluju na ublažavanje bola u donjem dijelu leđa.

''Liječnici trebaju uvjeriti pacijente da akutna i subakutna bol u donjem dijelu leđa nestaje s vremenom, neovisno o liječenju. Treba izbjegavati nepotrebno uzimanje skupih i potencijalno štetnih lijekova, pogotovo narkotika i podvrgavati ih nepotrebnim testiranjima'', izjavio je predsjednik koledža dr. Nitin Damle.

Opioidi bi se trebali davati samo onim pacijentima kod kojih su sve druge terapije zakazale - dodaje dr. Damle.

Kopirati
Drag cursor here to close