Shambala

Yoga - za zdravlje, oštriji um i mekše srce Mostaraca i Mostarki

Lifestyle / Flash | 29. 09. 2016. u 16:34 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Čuj joga u Mostaru'', najčešći je komentar na postojanje škole joge Shambala koja je svoja vrata u Mostaru otvorila prije sedam godina.

Dvadesetdevetogodišnji Zlatan Smajić, dolazi iz Tuzle i prvi put se susreo s jogom u Mostaru, točno prije sedam godina, kada je i otvorena ova međunarodna škola joge. Iz ljubavi prema jogi, a i želji da na neki način pomogne ljudima, Zlatan je odlučio upisati instruktorski tečaj i kao instruktor radi već pet godinu.

''Sama obuka bila je u Danskoj, gdje je pored mene išlo još pet instruktora iz Bosne i Hercegovine. Škola tradicionalne yoge Shambala, BiH pripada Atman Federaciji za yogu i meditaciju, jednoj od najvećih europskih škola yoge, okupljenim oko učenja profesora yoge Gregorian Bivolarua. Škola podučava, na sistematski način, gotovo nepoznat van Indije, yogu kao duhovni metod za cjelovito i cijeloživotno učenje, transformaciju i integraciju našeg tijela, energije, mentalnog nivoa, ali i duhovnog aspekta'', priča za Bljesak.info Zlatan koji svim Mostarcima i Mostarkama preporučuje da se bave jogom, zato što je to, kako kaže, dobro uloženo vrijeme u sebe.

''Sama riječ potiče iz sanskrita i ima više značenja: sloga, stapanje, čvrsti spoj, jedinstvo. Sam cilj joge predstavlja jedinstvo tijela, srca i uma, tj. Harmoniju fizičkih radnji, emocija i misli. Kao tradicija koja se razvijala i evoluirala tisućama godina, joga predstavlja skup svih najviših znanja iz cijeloga svijeta pretočeno u znanost o ljudskom biću i svim aspektima njegovog postojanja'', kaže Zlatan ističući da joga ne spada u religiju, već je alat koji omogućava čovjeku da otkrije i poveze se sa svojom nutrinom.

Sama praksa joge, po njegovim riječima omogućuje ljudima da upoznaju sebe, sa svojim skrivenim talentima, otklone blokove na emotivnom nivou, steknu kontrolu nad emocijama i mislima, što dalje vodi tome da se bolje nose sa svakodnevnim stresom koji 'nas lovi sa svih strana'.

'' Pored poboljšanja fizičke spremnosti i otklanjanja stresa, joginske pozicije nam omogućavaju da poboljšamo zdravlje, gdje zbog specifičnog položaja, tijelo uvodimo u rezonanciju sa blagotvornim makrokozmičkim energijama, povećavamo elastičnost, omogućavamo kretanje energija u tijelu i direktno utječemo na žlijezde sa unutarnjim lučenjem'', rekao je Zlatan o blagodatima joga.

Postoje slučajevi, kaže Zlatan, gdje su osobe koje imaju problem sa štitnom žlijezdom uspjele harmonizirati njen rad i drastično poboljšati stanje gdje su se postupno isključivali sa propisane terapije koju koriste godinama.
Iako svi znaju da za rezultate treba jako puno truda i ulaganja, no kada je joga u pitanju, Zlatan kaže kako do raspuštanja stresa dolazi i nakon jedne seanse.

''Dublji rezultati su individualni i ovise o uloženom trudu u svakodnevnoj praksi. Na tjelesnom nivou možete vidjeti poboljšanje elastičnosti i snage nakon mjesec dana'', precizirao je.

''Bez obzira na zdravlje, godine ili iskustvo, veoma je moguće, kroz autentičnu hatha yogu, fokusiranu na tijelo i energiju, koja je u našoj školi obogaćena, već zaboravljenom praksom chakra sadhane, koja povezuje svaku poziciju sa energizacijom jedne ili više energetskih centara, chakri, i na taj način sistematizira i pojednostavljuje samu yogu, izliječiti bolesti, osposobiti tijelo, produžiti život i povećati njegovu kvalitetu, ali i ostvariti unutrašnji osjećaj zadovoljstva, čistoće, mira i produhovljenosti'', zaključuje Zlatan, dodajući da tko želi pronaći mir na ovaj način, može se javiti u Shambala školu.

Kopirati
Drag cursor here to close