Niske inicijative

WHO i UNICEF upozoravaju: Sve manje žena doji, a to nije dobro

Lifestyle / Flash | 03. 08. 2017. u 06:55 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sve manje žena doji i to je zabrinjavajuće, upozorava se u izvješću koje su zajedno izradile UNICEF, Svjetska zdravstvena organizacija i Global Breastfeeding Collective povodom Svjetskog tjedna dojenja. Ovo je prvi put da su prikupljeni i uspoređeni podaci o dojenju na razini cijelog svijeta.

Prema podacima iz 194 zemlje, samo se 40 posto djece mlađe od šest mjeseci hrani isključivo majčinim mlijekom, a samo 23 zemlje imaju stopu hranjenja isključivo majčinim mlijekom iznad 60 posto. To su: Bolivija, Burundi, Zelenortski otoci, Kambodža, Sjeverna Koreja, Eritreja, Kenija, Kiribati, Lesoto, Malavi, Mikroneziia, Nauru, Nepal, Peru, Ruanda, Sveti Toma i Princip, Solomonski otoci, Šri Lanka, Svaz, Istočni Timor, Uganda, Vanuatu i Zambija, piše Život i stil.

Niti jedna zemlja u cijelome svijetu ne ispunjava u potpunosti preporučene standarde za dojenje, stoji u izvješću nazvanom Svjetska bodovna kartica dojenja.

UNICEF i WHO pozivaju da se majke potakne na dojenje jer ono ima višestruku korist i za bebe, ali i za mame. Sprječava dijareju i upalu pluća, dva najčešća uzroka smrti beba u prvih šest mjeseci života. Kod majki dojenje umanjuje rizik od pojave raka dojke i jajnika.
"Dojenje bebama daje najbolju moguću polaznu točku u životu. Majčino mlijeko je prva vakcina za dijete, koja štiti bebu od potencijalno smrtonosnih bolesti i pruža im sve što im treba za rast i razvoj", poručuje liječnik Tedros Adhan Ghebreyesus, generalni direktor WHO-a.

Investicije u dojenje na globalnoj razini su preniske. Stručnjaci upozoravaju da je dovoljno samo 4,25 dolara godišnje po novorođenčetu kako bi se do 2025. povećala globalna stopa hranjenja beba do šest mjeseci isključivo majčinim mlijekom.

Ovakva investicija spasila bi živote čak 520.000 djece mlađe od pet godina i potencijalno bi značla 300 milijardi dolara ekonomske koristi tijekom deset godina (u koje ulazi smanjenje troškova zdravstvene njege te povećanje produktivnosti), stoji u brošuri "Briga o zdravlju i blagostanju nacije: Ulaganje u dojenje".

"Postoji svijest o važnosti dojenja, no i dalje se pretpostavlja da dojenje ovisi samo o majci. Ne uzimaju se u obzir politički, društveni i okolišni čimbenici koji zapravo utječu na dojenje", zaključuje Laurence Grummer-Strawn iz WHO-a, jedna od autorica studije.

Kopirati
Drag cursor here to close