Vožnja stojadinom: Kako je izgledao jedan tipičan dan Jugoslovena
Dvadesetosmogodišnji Mauro (levo) iz Utrehta u Nizozemskoj odlučio je da se provoza starim automobilom, čuje glazbu iz vremena Jugoslavije i dozna nešto o idealima, arhitekturi i povijesti nacije koja više ne postoji.

Vožnja stojadinom: Kako je izgledao jedan tipičan dan Jugoslovena

Lifestyle / Flash | 02. 09. 2018. u 10:13 Bljesak.info / Anadolija Agencija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nešto o povijesti Jugoslavije može se saznati i vožnjom starim automobilima "zastava 101", što nudi turistička agencija u Beogradu, koja je sve popularnija među turistima jer na četiri točka omogućava "proživljavanje" iskustva od stvaranja do pada "stare Juge", piše Anadolu Agency (AA).

Foto: Anadolija / Unutrašnjost stojadina, ''nemamo pojaseve pozadi, to im je jako čudno''

Vožnjom starom "zastavom" kroz simbole Jugoslavije koji su ostali u Beogradu, agencija na autentičan način turistima dočarava kako je izgledao jedan tipičan dan Jugoslovena.

Dvadesetosmogodišnji Mauro iz Utrehta u Nizozemskoj odlučio je da se provoza starim automobilom, čuje glazbu iz perioda Jugoslavije i sazna nešto o idealima, arhitekturi i povijesti države koja više ne postoji.

Potpuno drugačiji ugođaj grada

Za turu je, kako ističe za AA, saznao preko interneta, odnosno video je na Trip Advisoru, ali je od mnogih prijatelja koje zanima jugoslovenska povijest i njeno nasljeđe čuo mnogo dobrih priča, zbog čega je i odlučio da tri sata tijekom prve posjete glavnom gradu Srbije izdvoji za ovu turu.

Foto: Anadolija / Turistička ponuda 

"Posjetili smo neke stare zgrade iz komunističkog vremena, išli smo u rezidentalne dijelove grada koji su izgrađeni u to vrijeme, i čuli mnoge dobre priče o povijesti. Veoma mi se svidjela tura, jer mi je pomogla da bolje razumijem Beograd i daje nešto dodatno. Možete da dođete u grad i posjetite glavne znamenitosti, ali ovo je nešto potpuno drugačije", navodi on.

Sa njim je pošao i njegov drug Martijn (28), također iz Nizozemske, koji je za turu i čuo od Maura.

"On mi je preporučio ovu turu, jer ja ne znam dosta o povijesti Balkana i ratovima i zahvaljujući turi sam naučio više o tome. Ako vas zanima kultura i povijest, ovo je veoma dobar način da se to sazna", kaže on.

Foto: Anadolija / Thumbs up za staru zastavu

Martijn je probao i kacigu iz tog perioda, a oprobao se i u vožnji stare "zastave" ili popularno zvanog "stojadina".

"Treba uhvatiti sve perspektive zemalja kako bi shvatio što je ta zemlja i koja je njena povijest", navodi Martijn, dodajući da bi svima preporučio ovu turu.

Foto: Anadolija / Dobri domaćini turistima iz Nizozemske

Agencija ima četiri ture Beogradom u ponudi, ali turisti uglavnom rezerviraju dvije - arhitektonsku, koja se bavi arhitekturom Novog Beograda i obuhvaća obilazak kule Geneks, poznate kao Zapadna kapija Beograda, novobeogradskih blokova, Sava centra i Istočne kapije Beograda. 

Druga tura je povijesna, obuhvaća obilazak nekadašnjeg logora Staro sajmište, zgradu Palate Srbija, hotel "Jugoslavija" i posjetu Titovom grobu u Kući cvijeća i objašnjava kompliciranu povijest nastanka i raspada Jugoslavije, objašnjava u razgovoru za AA menadžerica agencije Yugotour Nina Ivanović.

Autentični detalji

"Trudimo se da bude jako autentično, nekada nas, kada rezerviraju turu, pitaju je li auto klimatizirano, a ono naravno nije. Sve je veoma autentično, nemamo pojaseve pozadi, to im je jako čudno. Oni se nikada ne voze ovako starim automobilima i onda im je ovo kao neki vremeplov otprilike", kaže Ivanović.

Foto: Anadolija / Menadžerica agencije Yugotour Nina Ivanović

Kao zanimljivost ističe i to da ih je kontaktirao mladi bračni par koji su na dan vjenčanja riješili da iznajme "zastave" koje su vozile dvije pionirke.

"Mlada je iz Australije, mladoženja je iz Srbije i dolazili su neki gosti, rođaci iz Australije i onda su mislili kako bi bilo zanimljivo da provozaju mladu i mladoženju i kumove i goste od crkve do restorana u 'zastavama', tako da smo okitili automobile cvjetićima i mašnama i dvije naše djevojke su vozile obučene kao pionirke i sve je bilo ukrašeno. To je bilo dosta zanimljivo ljudima sa strane, mahali su nam, pitali što se događa", objašnjava Ivanović.

Na ideju za ovakve ture došao je vlasnik kompanije koji je iz Nizozemske, koji je prvo osmislio biciklističke ture Beogradom, a zatim u ponudu dodao i drugo prijevozno sredstvo - automobil iz Jugoslavije.

Ovakav način sve je popularniji među turistima, koji žele da saznaju više o komunizmu i osjete stari duh Jugoslavije.

"Sve je popularnije i popularnije. U početku smo imali samo jedan auto, a sada imamo sedam i broj tura raste, imamo više vodiča. Prethodnog mjeseca smo imali 30-ak tura, tako da se nadamo da će taj broj još više rasti", zaključuje Ivanović.

Ovakve ture nude i preko agencije sa kojom surađuju u Sarajevu.

Kopirati
Drag cursor here to close