Nema razlika

Sve više žena treće dobi u BiH polaže vozački ispit

''Žene također vole brzu vožnju kada se opuste, iako se to često vezuje za mušku populaciju'', istaknula je instruktorica Džafić.
Lifestyle / Flash | 31. 10. 2019. u 16:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Ilustracija / Bakice u vožnji

U Bosni i Hercegovini je zabilježen porast broja ženskih vozača na cestama. Bilo da su u pitanju privatna vozila, taxiji, tramvaji ili autobusi, gdje je u prošlosti bila rijetkost sresti ženu za volanom, situacija se dosta promijenila.

I mada je još uvijek prisutan stereotip po kojem se žene smatraju nesigurnim, nepažljivim i nepouzdanim vozačima - koji češće prouzrokuju nesreće u prometu, i takvo mišljenje se danas dosta promijenilo nabolje.

''U posljednje tri godine mog rada i prakse žene čine 80 posto upisnika i polaznika auto škole u kojoj radim. Mogu reći da su žene sigurno odgovornije i da im više radi savjest u vožnji'', kazala je Ljiljana Džafić, instruktor vožnje.

Ipak, ni u vožnji se ne mogu stvari generalizirati, te je svaki slučaj individualan.

Foto: PR / Kia post-autonomna vožnja

''Interesantno je da gospođe treće dobi dolaze da uče da voze, sa nekih 60 do 65 godina. Bile su jako dobre i bilo je zanimljivo raditi sa njima. Također, često nam dolaze dame koje nisu vozile po 15 ili 20 godina i sada su dobile želju da voze, te traže kondicione časove. Tako se i ti stari-novi vozači vraćaju na cestu'', objašnjava Džafić.

Kako kaže, nema razlike u obučavanju među spolovima. Prema svim polaznicima obuke ima isti odnos, a cilj je da bez presinga i frustracija usvoje bitno znanje i, prije svega, zavole vožnju i uživaju u njoj.

''Najbitnije je da ih prvo opustim i rasteretim, da ne postoji neki strah ili stres za volanom. Tu je, potom, plan i program koji se poštuje, tako da sa svima uspijevam naći 'zajednički jezik' i dobro se uklopimo. Žene malo više slušaju na satima, dok su muškarci najčešće dosta sigurniji u sebe. No, sve se tijekom obuke iskristalizira'', rekla je Džafić.

Instruktorica dodaje da ''žene također vole brzu vožnju kada se opuste, iako se to često vezuje za mušku populaciju''.

Kopirati
Drag cursor here to close