Ulaganje u obrazovanje

Vlak prometuje samo radi jedne učenice

Lifestyle / Flash | 10. 01. 2016. u 19:47 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Godinama na željezničkoj stanici u ruralnom mjestu na otoku Hokaido čeka samo jedan putnik - učenica srednje škole na svom putu u školu. Vlak ima zadatak da stane dva puta - jednom da je "pokupi" na putu do škole, a drugi put da je vrati kući nakon nastave.

Iako ovaj scenario zvuči kao nešto što bi smislio Hayao Miyazaki, čuveni japanski tvorac animiranih filmova, istinit je, prenosi radio 021.

Kako piše CCTV News, radi se o odluci kompanije Japan Railways, koja radi na području čitavog Japana, a koja je osnovana prije više od tri godine. Broj putnika na stanici Kami-Širataki se zbog svoje udaljene lokacije drastično smanjio, kao i potreba za teretnim uslugama.

Kompanija se spremala zatvoriti stanicu kada su otkrili da je svaki dan koristi jedna učenica. Zato su odlučili da je zadrže sve dok ona ne diplomira. Kompanija je čak prilagodila red vožnje u skladu sa rasporedom učenice.

Ona bi trebala diplomirati u ožujku, kada će željeznička stanica konačno biti zatvorena. Mnogi Japanci upućuju vladi Japana zahvalnost zbog prepoznavanja važnosti obrazovanja i potrebi da ono bude prioritet u državi.

"Zašto ne bih dao svoj život za ovu zemlju kad je vlada spremna da ode korak dalje za mene? Ovo znači da je svaki građanin bitan, nitko nije ostavljen sa strane i prepušten samom sebi", jedan je od komentara na ovu vijest na društvenim mrežama.

Kopirati
Drag cursor here to close