Vlada RS

Park prirode 'Una' odgovor na nuklearni otpad

''Park prirode 'Una' je još jedan naš obrambeni mehanizam prema namjerama Hrvatske u vezi s odlaganjem radioaktvinog otpada na Trgovskoj gori'', rekla je Golić.
Lifestyle / Flash | 12. 09. 2019. u 13:12 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Republike Srpske (RS) donijela je u četvrtak odluku o proglašenju Parka prirode ''Una'', jer postoji opasnost da će ta lokacija biti ozbiljno ugrožena, s obzirom na planiranu izgradnju odlagališta radioaktivnog i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovska gora, koja se nalazi u neposrednoj blizini granice sa Bosnom i Herecgovinom, odnosno u neposrednoj blizini rijeke Une.

Ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a Srebrenka Golić je rekla da će se taj park graničiti s Nacionalnim parkom prirode ''Una'' u Federaciji BiH, a u pitanju je područje koji obuhvaća 13 općina, koje se nalaze uzvodno i nizvodno uz Unu.

''Park prirode 'Una' je još jedan naš obrambeni mehanizam prema namjerama Hrvatske u vezi s odlaganjem radioaktvinog otpada na Trgovskoj gori'', rekla je Golić.

Istaknula je i da će 27. rujna biti održani prosvjedi građana koji žive na području sliva rijeke Une, kako bi još jednom izrazili nezadovoljstvo zbog namjera Hrvatske.

Najavila je i sastanak s ministrom vanjskih poslova BiH Igorom Crnatkom, kako bi na konferenciji koja se tiče atomske energije iznio stav o protivljenju BiH namjeri Hrvatske da odlaže nuklerni otpad u staroj kasarni Ćerkezovac.

''Nadam se da do toga neće doći'', rekla je Golić novinarima u Banja Luci.

Taj resor je 2017. godine pokrenuo postupak proglašavanja prethodne zaštite područja rijeke Une.

Kopirati
Drag cursor here to close