Izrabljivanje

Više od 152 milijuna djece u svijetu radi

Kada bi se napravila nova država u kojoj žive djeca radnici, bila bi to deveta zemlja u svijetu po veličini
Lifestyle / Flash | 12. 06. 2019. u 12:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

152 milijuna djece širom svijeta uključeno je u dječji rad - to je više od ukupnog broja djece u Europi. Kada bi se napravila nova država u kojoj žive djeca radnici, bila bi to deveta zemlja u svijetu po veličini. Prema prikupljenim podacima iz Ministarstva sigurnosti BiH, u prošloj godini identificirano je 36 potencijalnih žrtava trgovine ljudima, s različitim oblicima eksploatacije, najčešće uključujući prosjačenje i seksualno iskorištavanje. Među potencijalnim žrtvama nalaze se 24 maloljetne osobe, a 28 je bh. državljana.

Na Svjetski dan borbe protiv dječjeg rada, 12 lipnja, Save the Children podsjeća da je tisuće djece u regiji svakodnevno izloženo prisilnom prosjačenju i životu na ulici. Još veći broj njih u opasnosti je da postanu djeca uključena u život i/ili rad na ulici.

Istraživanja pokazuju kako se ova djeca suočavaju s brojnim poteškoćama u svakodnevnom životu. Dnevno provedu od 3 do 9 sati na ulicama, bez obzira na vremenske uslove, često sami. Rijetko ili neredovno pohađaju školu, njihovi roditelji ili skrbnici uglavnom su nezaposleni, neobrazovani i s izuzetno niskim mjesečnim prihodima. Porodice se u velikoj mjeri oslanjaju na prihode od prikupljanja sirovina, socijalnu pomoć, prosjačenje ili prodaju na ulicama.

To su djeca iz disfunkcionalnih obitelji koje žive u siromaštvu, neformalnim naseljima, mnoga su pravno nevidljiva, prepuštena sama sebi i izložena različitim oblicima eksploatacije.

Prije deset godina, organizacija Save the Children se pridružila naporima nevladinih organizacija i institucija da se identificiraju kvalitetna rješenja za tisuće dječaka i djevojčica izloženih štetnom radu ili životu na ulici. Dnevni centri za djecu uključenu u život i/ili rad na ulici pokazali su se kao jedno od najboljih rješenja za ovu djecu. Save the Children je pomogao u jačanju ovog modela podrške i povezivanju s lokalnim referalnim mehanizmima u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji.

Save the Children trenutno podržava rad sedam dnevnih centara, u Banjaluci, Bihaću, Bijeljini, Brčkom i Mostaru u BiH, te u Nikšiću i Podgorici u Crnoj Gori. Danas se u svih sedam centara održavaju aktivnosti koje imaju za cilj predstavljanje dnevnih centara kao važnih resursa u za podršku porodicama u stanju socijalne potrebe, kao i jačanje suradnje predstavnika socijalnog sektora i obrazovnih institucija s ciljem adekvatnog i pravovremenog djelovanja u situacijama kada je dijete izloženo nekom od rizika, poput nasilja u porodici ili napuštanja školovanja. Poseban fokus aktivnosti sa roditeljima, djecom i drugim akterima je na ukazivanju važnosti obrazovanja, kao najjačeg mehanizma za sprječavanje dječjeg rada.

„Dnevni centri su mjesta koja djeci pružaju sigurnost i osjećaj da netko brine o njihovom blagostanju. Djeca u centre dolaze dobrovoljno, kako bi dobila obrok, zadovoljila higijenske potrebe, ostvarila pomoć u savladavanju školskog gradiva, ali i provela svoje vrijeme u igri sa vršnjacima” izjavila je direktorica organizacije Save the Children, Andrea Žeravčić. „Fokus u radu dnevnih centara stavljamo na kvalitetu usluga u okviru kojih radimo i sa roditeljima, razvijajući njihove roditeljske vještine, te na taj način osiguravajući dugoročni efekt naših usluga na cijelu obitelj. Posebnu pažnju usmjeravamo ka promoviranju rada dnevnih centara, nastojeći da lokalne vlasti, ali i stanovništvo, uvide korist od postojanja ovakvih centara, te da osiguraju njihovu dugoročnu održivost,” dodala je Žeravčić.

Kopirati
Drag cursor here to close