Četvrto izdanje

Vikend u znaku brdske utrke 'Mostar Challenge'

Lifestyle / Flash | 19. 05. 2016. u 11:30 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U subotu se održava, četvrta Brdska utrka pod nazivom 'Mostar Challenge' u organizaciji Hrvatskog planinarskog društva Prenj 1933 i Fakulteta prirodoslovno matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru – studij fizičke kulture.

Utrka se održava 21. svibnja 2016. godine s početkom u 10 sati, a startat će ispred Trgovačkog poslovnog centra Mepas Mall.

Trkači će od Ulice kardinala Stepinca, dalje proći Splitskom i Dubrovačkom ulicom prema poduzeću Antonio Commerce odakle će brdskom stazom preko Planinice nastaviti do Goranaca.

S obzirom na to da će trkači prvih 1.500 metara trčati gradskim prometnicama, u razdoblju od 10.00 do 10.30 sati bit će zatvorene za promet sljedeće ulice: Ulica kneza Višeslava, Ulica kralja Tomislava, Vukovarska ulica, Blajburških žrtava.

Staza

Inače ovogodišnje četvrto izdanje brdske (trail) utrke Mostar Challenge polazi sa lokacije iz samog centra Mostara, ispred Mepas Mall-a koji se nalazi na 80 mnv. Početni dio utrke u dužini od 1.500 metara prolazi kroz gradske ulice gdje započinje brdski dio i staza koja nosi naziv 'Japanska staza', a koja vodi preko Planinice.

Ovaj dio staze ima kontinuiran uspon, izložen je suncu, te se trči po tipičnom hercegovačkom kršu čiju surovost omekšava prekrasan pogled na Mostar koji prati trkače u svim dijelovima staze.

Na Planinici na lokaciji poznatoj pod nazivom 'Bunker' na šestom kilometru nalazit će se prva kontrolna točka i mjesto za okrjepu. Planinica s najvišim vrhom 837 mnv će nas dalje uz blago spuštanje odvesti prema napuštenim kućama zaseoka Seline nakon čega se staza opet lagano uspinje vijugajući obroncima Crnog vrha, najviše kote Planinice, uz šumarke škrte hercegovačke vegetacije.

Trkače ista staza vodi do mjesta Goranci na 670 mnv, gdje završava utrka za one koji su se prijavili za kategoriju Hobby, a ujedno se nalazi i druga kontrolna točka i mjesto za okrjepu za one trkače koji koji se natječu u kategoriji Challenge, koji nastavljaju uspon prema vrhu Jastrebinka sa svojih 1138 mnv gdje će biti treća kontrolna točka. Dolaskom na vrh natjecatelji se dalje stazom vraćaju u Gorance gdje je cilj.

Kategorije

Trkači se natječu u divje kategorije Challenge i Hobby. U kategoriji Challenge trči se individualno na stazi koja ima ukupno cca 22 km i visinskom razlikom od 1100 mnv. Vrijeme potrebno da se prođe staza laganim tempom: cca. 5 sati.

U kategoriji Hobby se trči u parovima na stazi koja ima ukupno cca 12 km i visinskom razlikom od 650 mnv. Vrijeme potrebno da se prođe staza laganim tempom: cca. 3 sata. U ovoj kategoriji trči se u timu od po dvije osobe, tim može biti muški, ženski ili muško/ženski.

Nije dopušteno odvajanje članova tima, što podrazumijeva da maksimalna prihvatljiva udaljenost između članova istog tima ne smije preći 200 m, priopćili su organizatori.

Kopirati
Drag cursor here to close