Zabrinuti

Vijeće za tisak osudilo napad na fotografa

Fotografa je verbalno i fizički napao predsjednik Općinskog odbora SDA Novi Grad, Huso Ćesir, dok je Kebo s javne površine, preko puta Ćesirove privatne firme, snimao ulaz u firmu, za potrebe novinarskog istraživanja.
Lifestyle / Flash | 28. 03. 2019. u 18:50 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Žurnal.ba / Vijeća za tisak osudilo napad na fotografa 

Upravni odbor Vijeća za tisak u BiH s velikim negodovanjem i zabrinutošću reagira na današnji divljački napad na fotografa portala Žurnal.ba Adija Kebu.

Fotografa je verbalno i fizički napao predsjednik Općinskog odbora SDA Novi Grad, Huso Ćesir, dok je Kebo s javne površine, preko puta Ćesirove privatne firme, snimao ulaz u firmu, za potrebe novinarskog istraživanja o poslovanju, koje Žurnal.ba provodi već neko vrijeme.

Psujući i vrijeđajući ga, vlasnik firme Ćesir pokušao je fotografu Kebi oteti kameru, a to je konačno i učinio Ćesirov sin Muamer, koji im je pritrčao i nasilno istrgnuo kameru iz ruku fotografa.     

Iz Vijeća ističu da je sloboda medijskog izvještavanja zagarantirana u demokraciji i osnova je zdravog i slobodnog društva te da su upućivanje prijetnji i zastrašivanje, a posebno fizički napadi i sprječavanje medijskih zaposlenika da obavljaju novinarski posao u interesu javnosti, kaznena djela i moraju biti tretirana u skladu s bh. kaznenim zakonima. 

''Šok koji je fotograf pretrpio zbog napada i brutalnosti koja je iskazana prema njemu, dodatni su opterećujući elementi za kazneno gonjenje počinitelja'' - navodi se u priopćenju. 

Vijeće za tisak i online medije ohrabruje kolege novinare da prijavljuju svaku vrstu prijetnji i pokušaja zaustavljanja njihovog slobodnog obavljanja profesionalnih zadataka, priopćeno je iz Upravno odbora Vijeća za tisak i online medije u BiH.

Nedopustiv atak na slobodu

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima najoštrije osuđuju fizički napad i ugrožavanje sigurnosti Adija Kebe.

''Uz psovke, vrijeđanje i udarce, lider SDA je želio spriječiti snimanje, u jednom je trenutku  čak pokušao oteti kameru i uništiti snimljeni materijal, u čemu mu je pomagao i sin Muamer Ćesir'', priopćeno je iz Udruženja/udruge BH novinari. 

Kako je istaknuto nasilničko i primitivno ponašanje oca i sina Ćesić je nedopustiv atak na slobodu izražavanja i sigurnost rada medijskih profesionalaca, te predstavlja posebno brutalan  pokušaj sprječavanja novinara da istražuju teme od javnog značaja, uključujući pisanje o korupciji, političkom posredovanja u javnim nabavkama i drugim oblicima nezakonitog postupanja.    

BH novinari i Linija za pomoć novinarima zatražili su danas od policije Kantona Sarajevo hitnu istragu tog napada i poduzimanje zakonskih sankcija prema napadačima Husi i Muameru Ćesiru, navodi se u priopćenju Upravnog odbora Udruženja/udruge BH novinari.

Kopirati
Drag cursor here to close