Đemale hvala

Vidimo se na Trimuši

Đemo zahvaljuje svima koji su se odazvali akciji čišćenja Trimuše!
Lifestyle / Flash | 02. 09. 2019. u 07:59 Piše: Ivan S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izvor fotografije Facebook / Subotnja akcija čišćenja i uređenja Trimuše

Protekle je subote u park šumi Trimuša održana veća organizirana radna akcija čišćenja. Do akcije je došlo sasvim spontano, kao podrška našem sugrađaninu Đemalu Kasumoviću koji već mjesec dana, samoinicijativno čisti park šumu.

Đemal je humanista, umirovljenik i rekreativni trkač kojega smo upoznali kao sudionika mostarskog polumaratona. Vidjevši u kakvom je stanju Trimuša, zapuštena i prljava, on je odlučio da krene u ovaj pothvat. Ništa ni od koga nije tražio, nikome nije prebacivao, uočio je problem i odlučio da će nesebično raditi na njemu, sa vizijom da uradi nešto lijepo za nas i naš grad.

Đemal živi u Brankovcu i svako jutro, sa alatom preko ramena, pješke prođe cijeli grad. Taj 67-godišnjak, vedra duha i nevjerojatne energije radi od jutra do mraka, jer kako kaže ''puno je posla pred njim i nema vremena za gubljenje''. Ne posjeduje motornu pilu ni trimer tako da sve radi ručnim alatom. Povremeno zamoli prijatelja da motornom pilom posječe neko drvo koje oboreno leži na stazi, a često mu se u radovima pridruže trkači i šetači. Đemal ne posustaje, a zaljubljenici u Trimušu svakodnevno mogu vidjeti napredak.

Oduševila nas je njegova energija i nepokolebljivost te smo mu se odlučili pridružiti.

Izvor fotografije Facebook / I najmlađi nastoje da imaju čistu i urednu životnu sredinu

Trimuša ima dva paralelna problema. Prvi se odnosi na smeće koje se svakodnevno ostavlja na parkingu i igralištu, pa ovim putem apeliramo da kada krenu sa Trimuše, smeće odnesu do prvog kontejnera. Svima će nam biti ugodnije ako Trimuša ostane čista.

Drugi je problem neredovno održavanje zelenih površina. Šuma je dosta zarasla i nekim se putevima, do prije par dana, nije bilo moguće kretati. Đemo radi na rješavanju oba problema.

Izvor fotografije Facebook / Samo dio onih koji su u subotu pomagali da se Trimuša očisti

Na subotnju akciju, odazvao se veliki broj ljudi. Kao i ranijih dana, tu su bili mostarski Vatrogasci, stigli su momci iz Civilne zaštite grada Mostara, te ekipe iz Parkova. Sudjelovale su Služba za komunalne poslove i okoliš grada Mostara, te Fond za zaštitu okoliša HNŽ/K.

Odazvale su se brojne nevladine organizacije, inicijativa Zajedno za Trimušu, Škola trčanja Sanus Motus, HPD Prenj 1933, Biciklistički klub Mostar, udruga Zajedno za naš grad, udruga Kinezis. Došle su cijele obitelji koje su ovaj dan odlučile provesti u stvaranju jedne lijepe priče. Došli su čak ljudi koji žive van Mostara kako bi pomogli. Svi su dali maksimum, neki su čak ostali puno duže nego što su planirali da zahvale Đemi.

Trimuša je svakim danom sve uređenija i ugodnija za boravak. Apeliramo na učitelje i profesore da djecu odvedu na ovu lokaciju te izađu iz razreda i naprave predavanja u prirodi.

Pozivamo sportske klubove i škole da vrate treninge na otvoreno. Fitnes centre da osmisle treninge u prirodi. Trkače i šetače da vrući asfalt zamijene ugodnom šumskom stazom. Roditelje da djecu odvedu na piknik. Imamo oazu u centru grada koju trebamo čuvati i uživati u njoj.

Pozivamo sve koji su u mogućnosti da podrže ovu radnu akciju koja traje do daljnjega... kako Đemo kaže ''sve dok sve ne bude očišćeno''.

Đemu možete svakodnevno susresti na Trimuši i pridružit mu se. Ukoliko imate neki alat (rukavice, grablje, škare, trimer, bager...) ponesite. Ukoliko nemate nije važno, otiđite do Đeme i zahvalite mu se za sve što radi!

Više informacija o budućim akcijama čišćenja i stanju trim staze možete pronaći na Facebook stranici inicijative Zajedno za trimušu!

Kopirati
Drag cursor here to close