Blagdanski duh

Video: 'Zimska bajka u Sarajevu'

'Proširena stvarnost' publici omogućava da, uz pomoć nove tehnologije, sudjeluje u stvaranju umjetničkog djela. Android aplikacija koja se aktivira na instalaciji ispred Narodnog pozorišta prikazuje ono što je trend u svijetu.
Lifestyle / Flash | 20. 12. 2019. u 19:35 Fena
'Zimska bajka u Sarajevu'

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Neki od simbola grada osvijetljeni su od petka večeri, u okviru 'Zimske bajke u Sarajevu', zajedničkog projekta Vlade Kantona Sarajevo, Turističke zajednice KS i Općine Centar.

Raskošnim svjetlosnim dekoracijama obogaćeni su zgrada Narodnog pozorišta Sarajevo, Trg Susan Sontag, Titova ulica (od Velikog parka do Vječne vatre) i ulica Ferhadija do Trga Alije Izetbegovića, a tako će biti dvadesetak dana - tijekom praznika.

Bosanskohercegovačka umjetnica Edina Selesković autorica je jedne od instalacija, postavljenih na trgu ispred zgrade Narodnog pozorišta Sarajevo, a radi se o povezivanju umjetnosti i novih tehnologija.

'Proširena stvarnost' publici omogućava da, uz pomoć nove tehnologije, sudjeluje u stvaranju umjetničkog djela. Android aplikacija koja se aktivira na instalaciji ispred Narodnog pozorišta prikazuje ono što je trend u svijetu, a umjetnica vjeruje da može doprinijeti i da umjetnost bude forma komunikacije među ljudima.

''Razvili smo aplikaciju koju, s Android tabletima i telefonima, publika može aktivirati na samoj lokaciji, ući u novi svijet i pročitati poruke koje su građani širom BiH meni slali ovih dana. Moći će i oni poslati poruke, koje ćemo potom uključiti u aplikaciju i moći će ih vidjeti i mnogi drugi'' - naglasila je Selesković na konferenciji za novinare u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Pomoćnica načelnika Općine Centar Jasmina Fazlić istaknula je spremnost te općine da podrži taj i slične projekte kojima se slavi ljubav i tolerancija, doprinosi blagdanima i estetskom uređenju grada.

Kreativno rješenje osvjetljenja radilo je poduzeće Makako.

Kopirati
Drag cursor here to close