300 metara ispod zemlje

VIDEO | Titov tajni bunker kod Konjica: Otporan na nuklearnu apokalipsu

Lifestyle / Flash | 22. 01. 2017. u 09:30 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Oko 300 metara ispod zemlje, u blizini bh. gradića Konjica, skriva se bunker Josipa Broza Tita.

Nekadašnji predsjednik bivše Jugoslavije naredio je da se izgradi u najvećoj tajnosti u slučaju nuklearne katastrofe za svoju obitelj i 350 najvažnijih političkih i vojnih suradnika.

Vojni objekt po imenu D-O "ARC“ je građen pod velom tajnosti čak 26 godina između 1953. i 1979. godine u vrijeme Hladnog rata, a opremljen je najsuvremenijom tehnologijom onoga vremena.

I danas se tu mogu vidjeti fiksni telefoni, pisaće mašine i druga poznata aparatura za komunikaciju iz sredine prošlog stoljeća.

Bunker se prostire na 6.854 kvadratnih metara i sastoji se iz tri dijela. U prvom dijelu nalazi se nadzorna rezidencija, mjesto za tehničku podršku i uže osiguranje. Potom slijede metalna vrata debljine 1,20 metara i tunel koji vodi do centra atomskog skloništa, koji može izdržati udar jačine 20 kilotona.

Treći dio sastoji se od protupožarnog sustava, klime, prostora za komunikaciju, skladišta za vodu i naftu i slično, kao i stambenog prostora za Tita i Jovanku.

Temperatura u bunkeru je između 21 i 23 stupnja Celzijeva, a vlažnost zraka je od 60 do 70 posto, što predstavlja idealne uvjete za život, prenosi B92. Čitav prostor je osvijetljen sa 6.000 neonskih sijalica.

Danas ovaj bunker ima ulogu rijetkog umjetničkog muzeja za razne umjetnike iz cijelog svijeta, ali predstavlja i podsjetnik na vremena u kojem su prijetnje nuklearnim ratom bile svakodnevna pojava.

Kopirati
Drag cursor here to close