Međunarodni dan

Video kampanja Ima izać' povodom Coming out dana

Video kampanja povodom Međunarodnog Coming out dana
Lifestyle / Flash | 11. 10. 2017. u 09:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Međunarodni Coming out dan (dan kada obilježavamo simboličko izlaženje iz ormara, tj. obznanjivanje vlastite seksualnosti i rodnog identiteta i spolnih karakteristika) obilježava se već trideset godina svakog 11.  listopada, u mnogim zemljama svijeta, ali i Bosni i Hercegovini.

Svake godine na ovaj dan posebno podsjećamo na neophodnost sigurnog okruženje za gayeve, lezbijke, biseksualne, transrodne i interspolne osobe, okruženje u kojem mogu bez straha i skrivanja živjeti svoj autentični život.

Zašto je coming out bitan?

Coming out jeste trenutak, ali i proces u kojem lezbijka, gay, biseksualna, transrodna ili interspolna osoba otkriva sebi ali i drugima svoju seksualnu orijentaciju, rodni identitet ili spolne karakteristike.

Coming out znači reći nekome da ti se sviđa osoba istog spola, obznaniti nekome svoj rodni identitet ili spolne karakteristike  i dijeliti svoje životne situacije, probleme i sreću, sa bliskim ljudima, na isti način na koji i oni dijele sa tobom.

Straight osobe ne trebaju da brinu o procesu „autovanja“ jer se ono podrazumijeva u društvu - mogu da izlaze, vole i vjenčavaju se sa osobama suprotnog spola. LGBTI osobe, sa druge strane, nemaju tu privilegiju. Zbog toga se mnogi od nas veliki dio života osjećaju uplašeno, zbunjeno ili zabrinuto.

 

Istraživanja iz svijeta, regije i Bosne i Hercegovine, pokazuju da bivanje ''u ormar''“ predstavlja ozbiljan psihološki rizik, uključujući problematične odnose, osjećaje izolacije i izopćenosti, stres, čak i suicidne tendencije.

S druge strane, „izlazak iz ormara“ je višestruko pozitivan čin. Biti otvoren omogućava lezbijkama, gay muškarcima, biseksualnim, transrodnim i interspolnim osobama da razviju svoje ja, stvore pozitivnu sliku o sebi i unaprijede brojne aspekte svog života.

Video kampanja IMA IZAĆ'

''Ove godine kroz video kampanju IMA IZAĆ'  želimo pokazati da je u svim ormarima ovog svijeta postalo pretijesno i da naše postojanje čini društvo dinamičnim i snažnim. Naša vidljivost je uvjet prepoznavanja naših potreba i zahtjeva'', navodi se u priopćenju.

U video kampanji se na kreativan način koristi automobil, razgovor u skučenom prostoru o oslobađajućem i bitnom trenutku ''autovanja''.

''U kampanji sudjeluje devet LGBTI osoba, koje su odlučile hrabro i solidarno podijeliti djeliće svog svakodnevnog ''autovanja'', kako bi poslale poruku o važnosti ''autovanja'', ali i podrške naših najbližih. Nadamo se da će ova kampanja biti još jedan korak ka ostvarivanju pravednog društva za sve njegove članove i članice'', navedeno je iz SOC-a.

Kopirati
Drag cursor here to close