sretna nova

VIDEO | Kako se u Sarajevu dočekala Kineska nova godina?

Lifestyle / Flash | 19. 01. 2017. u 07:19 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kineska nova godina večeras je obilježena u Sarajevu nastupom "Sretna Kineska nova godina" u izvođenju ansambla Sichuan Youth Art u Narodnom pozorištu , ispred kojeg je prethodno upriličen vatromet.

Organizatori ovog događaja, kojem je, između ostalih, prisustvovao i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić, su veleposlanica Narodne Republike (NR) Kine u BiH Chen Bo i premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković.

Umjetnički ansambl iz kineske pokrajine Sichuan sa svojim repertoarom "Sretna Kineska nova godina" gostovao je prvi put u BiH. Ovaj kulturni projekt počeo je 2010. godine i dosad je gostovao na svim svjetskim meridijanima, a zahvaljujući Ministarstvu kulture NR Kine i Veleposlanstvu Kine u BiH, sada je i publika u Sarajevu imala priliku uživati u njihovom izvođenju.

Prva izvedba, koju je osmislio Stručni umjetnički koledž u Sichuanu i za njega osvojio brojne nagrade, zvala se Hua Dan. Jedan od klasičnih likova u kineskoj operi je djevojka koja postaje žena. Ljepota, otmjenost i ljupkost ženskog lika, živahne, lijepe i elegantne uloge u tradicionalnoj kineskoj operi mogu se, i pored jezičnih barijera, osjetiti u svoj svojoj ljupkosti i punoći.

Publika je imala priliku vidjeti i nastup s bubnjevima. Naime, kineski narod u Sičuanu ima posebne običaje, a neki od njih su vezani za tradicionalne instrumente, kao što su bubnjevi i luo.

Program je, između ostalog, uključivao je i nastupe kineskih akrobata te izvedbu Sichuanske opere.

Posebno zanimljiv bio je ples uygurskih djevojaka, točka u kojoj je prikazana plesna rotacija iz Xinjianga koja prikazuje ljepotu Uygur djevojaka, pripadnica jednog od 56 naroda u Kini, te performans koji kombinira ples i operu, gdje izvođači koriste 'vodene rukave', što je specifično ovoj lokalnoj vrsti opere.

Na kraju je publici uživo predstavljena jedinstvena umjetnost kineskih znakova - kineska kaligrafija. Poznati kaligraf Shu Jiong pokazao je ovu umjetnost i svima izrazio najljepše želje. Kineska nova godina jedan je od najznačajnijih blagdana koji slavi kineski narod u NR Kini, ali i širom svijeta.

Ovom događaju, kojim je prvi put na ovako impresivan način obilježena Kineska nova godina u BiH, prisustvovali su brojni gosti iz kulturnog, javnog i političkog života BiH te veliki broj predstavnika diplomatskog zbora.

Kopirati
Drag cursor here to close