Kakva sreća

VIDEO| Evo kako su jablanički volonteri dočekali kišu na požarištu

Društvenim mrežama kruži videosnimka jablaničkih volontera koji uz pjesmu, nakon danonoćne borbe s požarom, slave kišu.
Lifestyle / Flash | 18. 08. 2021. u 00:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Screenshot /  Evo kako su jablanički volonteri dočekali kišu na požarištu 

Građani Jablanice i okoline odahnuli su nakon što je pala jaka kiša koja je ugasila veliki šumski požar koji je već počeo ozbiljno ugrožavati naselja.

Najteže je bilo na lokalitetu Donje Jablanice gdje je vatra prišla na 500 metara od kuća.

Volonteri i vatrogasci su se sedam dana nadljudskim naporima borili da zaustave napredovanje požara koji se pod udarima vjetra nekontrolirano širio.

Kišu dočekali uz pjesmu

Kiša koja je pala najviše je obradovala volontere među kojima je bio i Sead Ivković. On je jedan od mladića koji se na videosnimci vesele i pjevaju dok pada kiša.

"Danas nas je 40 sudjelovalo u gašenju požara. Imamo i Viber grupu koja broji oko 90 ljudi, i oni su u proteklih sedam dana sudjelovali u gašenju. Nisu svi stalno bili na požarištu, nego kako je tko mogao dolazio je. Prvobitno požarište bilo je ovdje iznad Jablanice, jer je tu grom udario u dalekovod. Vrlo brzo je to planulo jer je to suha trava i drveće. Požar se proširio na Place i prema Donjoj Jablanici i išao je prema kućama", kazao je za "Avaz" Ivković.

On je naglasio kako je sa svojim prijateljima u prva tri dana uspio spasiti da se požar ne proširi na cijelu na planinu Čvrsnicu.

"Imali smo veliku prijetnju kućama u Donjoj Jablanici i to nam je bio prioritet. Krenuli smo u 7:30 gasiti taj dio. Uspjeli smo držati požarnu liniju na 1.300 metara koliko smo pružili vatrogasno crijevo. Držali smo to pod kontrolom osam sati dok konačno nije pala kiša. Pomagao nam je Helikopterski servis RS koji je imao 11 naleta, a danas je imao 10. Sada je situacija zadovoljavajuća, ne vidi se da nešto gori, a moguće je da će se u sljedećim danima ponovo aktivirati, pa treba dežurati. Zahvaćena je borovina, stabla i panjevi tinjaju i u svakom trenutku mogu se ponovo zapaliti", opisao je Ivković.

Borba trajala danima

Istaknuo je kako je situacija bila posebno dramatična kada je vatra došla nedaleko od kuća.

"Prije kuća vatra je ugrozila lovačku kolibu pa smo sinoć dežurali i branili da ne izgori. U gašenju su nam pomagali građani Jablanice, međutim taj odziv nije bio dovoljan koliko je to moglo. Ipak, hvala svakome tko je došao i na neki svoj način pomogao da stavimo požar pod kontrolu. Svjedno da li je to bilo direktno gašenje ili je to bilo donošenje hrane i pića ljudima koji gase", kazao je Ivković.

On i njegovi prijatelji s velikom radošću su dočekali kišu.

"Kada su nam trebali donijeti sendviče počela je grmljavina i molili smo se za kišu. Kada smo počeli jesti počeo je jak pljusak. Mi smo bili udaljeni 800 metara od najbližeg lovačkog doma koji smo branili. Kao što se vidi na videosnimci pljusak smo dočekali jako radosno uz pjesmu, iako smo bili umorni i mokri do kože, ali Bože moj radost je prevladala", zaključio je mladi volonter.

Kopirati
Drag cursor here to close