Upozorenje

VIDEO | Budite ozbiljnije i prevenirajte karcinom grlića maternice

Lifestyle / Flash | 07. 04. 2017. u 17:11 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Institut za zdravlje i sigurnost hrane u suradnji s Bosanskim narodnim pozorištem (BNP) priredio je video spot kojim tri poznate bh. glumice upozoravaju sugrađanke i žene na potrebu preventivnih pregleda kojim se na vrijeme može otkriti karcinom grlića maternice.

Glumice Faketa Salihbegović - Avdagić, Sabina Kulenović i Snežana Vidović, uz rukovođenje i režiju redateljice Lajle Kaikčija sudjelovale su u spotu u kojem su pozvale na ozbiljniji pristup prevenciji karcinoma.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), karcinom grlića maternice drugi je najčešći karcinom kod žena mlađih od 45 godina i treći vodeći uzrok smrti žena, nakon raka dojke i pluća. Invazivni karcinom grlića maternice smatra se bolešću koja se može izliječiti, ali zbog neredovnih ginekoloških pregleda, neadekvatne terapije i zanemarivanja svog tijela i zdravlja, ova maligna bolest bilježi značajnu stopu smrtnosti.

Karcinom grlića maternice predstavlja pojavu malignih (izmijenjenih, atipičnih stanica) na sluzokoži grlića maternice. Glavni uzrok ove bolesti je Humani papilloma virus (HPV) koji je izoliran u 99,7 posto žena oboljelih od karcinoma grlića maternice. Postoji oko 100 tipova HPV-a, od čega su najopasniji za nastanak karcinoma najonkogeniji tipovi 16 i 18. Simptomi karcinoma grlića maternice su rijetki i nespecifični, to može biti krvarenje nakon spolnog odnosa, bol tijekom spolnog odnosa , krvav vaginalni iscjedak te bol u genitalnom području.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane već cijelo desetljeće sudjeluje u inicijativi i projektu obilježavanja Europskog tjedna prevencije karcinoma grlića maternice. Iako se ovaj datum od 2007. godine obilježava u posljednjem tjednu siječnja svake godine potreba suočavanja i informiranja s potrebom prevencije je konstantna, 365 dana u godini.

Program Europske sedmice pokrenula je Europska asocijacija za borbu protiv cervikalnog karcinoma – European Cervical Cancer Association (ECCA), pripćeno je iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane.

Kopirati
Drag cursor here to close