Vrhunski uvjeti

Veslači iz Zagreba pripremaju se na Ramskom jezeru

Ovih dana tu su na treningu dva zagrebačka kluba, Croatia i Zagreb. Na pripremama su kadeti, mlađi juniori i juniori, sa trenerima 50 veslača.
Lifestyle / Flash | 26. 06. 2018. u 13:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovdje su vrhunski uvjeti za obaviti trening, od početnika do vrhunskog veslača. Na Ramskom jezeru je iskovana olimpijska medalja.

Prije više od četiri godine općina Prozor-Rama je ušla u projekt prekogranične suradnje sa Gradom Vrlikom iz Republike Hrvatske. Taj projekt je usmjeren u razvoj jezerskog turizma, odnosno, razvoj veslačkog sporta pod nazivom „Od jezera do jezera“.

Općina Prozor-Rama je uspješno realizirala svoj dio projekta te je izgrađen veslački centar na Šćitu i oformljen Veslački klub „Rama“ koji je jedini u BiH te se natječe u Republici Hrvatskoj.  Nastavak projekta bit će realiziran kroz izgradnju hostela za veslače, ali i sve one koji bi se željeli baviti veslanjem.

Da je projekt uspio te da je potreban daljnji razvoj pokazuje stalni interes prije svega veslača iz Republike Hrvatske, ali i drugih država.  Podsjetimo da se Damir Martin, hrvatski olimpijac, redovno priprema na Ramskom jezeru.

Sve ovo treba na neki način zahvaliti nekadašnjem izborniku hrvatske veslačke reprezentacije Srećku Šuku koji je Ramu i Ramsko jezero „otkrio“ tijekom jednog hodočašća. Naravno, tu je kao najvažniji faktor općina Prozor-Rama koja se aktivno uključila u projekt i aplicirala sa partnerima prema EU.

Ovih dana tu su na treningu dva zagrebačka kluba, Croatia i Zagreb. Na pripremama su kadeti, mlađi juniori i juniori, sa trenerima 50 veslača.

Boris Martin, otac olimpijca Damira Martina, pomoćni je trener u VK Croatia i trenira mlađe uzraste izjavio je za Ramski vjesnik: Ovdje je izvrsno, ovdje je krasno, upravo ono što treba mladim veslačima da stječu svoja prva znanja. Velika površina jezera i praćenje katamaranom su odlična stvar za veslače. Ovo nam je već peta sezona kako dolazimo na Ramsko jezero. Obično smo dolazili u osmom mjesecu na kamp. Kako se nama u Zagrebu Državno prvenstvo pomjerilo dva mjeseca ranije tako smo i mi došli ranije na pripreme za Prvenstvo Republike Hrvatske na Jarunu. Naš trener koji trenira Damira Martina prilikom jednog hodočašća 17 -18 sa crkvom iz Trnja iz Zagreba, vidio je ove mogućnosti. Ovdje su vrhunski uvjeti za obaviti trning, od početnika do vrhunskog veslača. Na Ramskom jezeru je iskovana olimpijska medalja. Ono što treba veslačima je ponton, hangar, spavanje na 200 – 300 metara i mirna voda.Ovdje imamo sve, samo treba još stvoriti mogućnost za veći kontingent veslača.

Josip Milić, glavni trener u VK „Zagreb“ u Ramu je počeo dolaziti prije četiri godine i to prije svega kao stručna pomoć prilikom organizrianja VK Rama, jer je na poziv Srećka Šuka bio jedna od kariga prilikom organiziranju ramskog veslačkog kluba. Stoga Milića za Ramu vežu emocije, ali i njegovo prijeklo iz Livna.
Nakon dobivanja pontona i čamaca započeli smo pod vodstvom Srećka Šuka, sa Filipom Šimunovićem i samnom rad sa mladim veslačima. Jedno vrijeme smo bili došli i do brojke od 50 aktivnih mladih veslača. Tako sam 2014. godine bio trener djeci koja i danas veslaju tako sam vezan i za Ramu i za klub.  Rama nam je idealno mjesto za pripreme za Prvenstvo Hrvatske. Ovdje su na pripremama kadeti, mlađi juniori i juniori, a to će im biti najvažnija regata u sezoni. Za to se treba dobro pripremiti, a najbolje mjesto priprema je Rama. Ovdje ostajemo do 01. srpnja 2018. Prošle godine smo išli na pripreme na drugu destinaciju, a ove godine, hvala Bogu, vodostaj je visok tako da su uvjeti idealni. Ne bojimo se ni kiše ni vjetra. Lokacija, gdje spavamo, u Kući mira, je na nekoliko koraka. Na obadvije strane Šćita imamo pontone tako da možemo uvijek trenirati. Ovdje također imamo i mir koji nam je potreban. Boravak na Ramskom jezeru je jednostavno uživancija'', kazao je Josip Milić, glavni trener u VK Zagreb za Ramski vjesnik.
 

Kopirati
Drag cursor here to close