Velika popularnost

Novi zakon o igrama na sreću u RS-u izazvao burne reakcije

''To je broj prijavljenih radnika, a da li radi 17.000 radnika koji nisu prijavljeni, to mi ne znamo'', ustvrdila je ona.
Lifestyle / Flash | 12. 03. 2019. u 15:13 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Republici Srpskoj (RS) registrirane su 1.033 kladionice, 441 automat klub s 5.369 automata, šest priređivača internet igara na sreću, 16 tombola, jedan kazino i 1.067 lokacija na kojima se priređuju elektronske igre na sreću.

''U prošloj godini svi ti prerađivači igara na sreću su po osnovu paušala platili 28 milijuna KM, a svega tri miliona poreza na dobit, dok bi se usvajanjem novog zakona taj iznos povećao na 30 miliona KM, a naredne godine prihod u budžetu bi bio i duplo veći'', tvrdi entitetska ministrica finansija Zora Vidović i dodaje da sve to pokazuje da se nešto mora mijenjati u ovoj oblasti. 

Ukupan broj prijavljenih radnika kod svih priređivača igara na sreći na kraju 2017.godine je bio 2.478, u maju ove godine 2.749 zaposlenih, a ne kako to tvrde prerađivači na igre na sreću, oko 16.000 radnika.

''To je broj prijavljenih radnika, a da li radi 17.000 radnika koji nisu prijavljeni, to mi ne znamo'', ustvrdila je ona.

Novi način kontrole

Istaknula da će svi prerađivači igara na sreću moći na isti način da obavljaju taj posao.

''Jedina razlika je da je kod prava organiziranja elektronskih igara, koje će biti dato 'Lutriji RS-a', koja trenutno ima nisku razinu poslovanja jer nije mogla da se bavi svim igrama na sreću koje su priređivale privatne kompanije'', dodala je Vidović u obraćanju poslanicima na početku rasprave u Narodnoj skupštini RS-a o Prijedlogu zakona o igrama na sreću, koji je Vlada predložila po hitnom postupku.

Novi način kontrole je, kaže, on-line kontrola, što znači da će svaki prerađivač igara na sreću imati računarski sistem, priključen na Ministarstvo financija, koje će u svakom momentu znati šta se dešava u igrama na sreću u RS.

Osim procesa kontrole, mijenja se i način oporezivanja, koji neće biti paušalni, već u odnosu na prihod.

''Time ćemo priređivače dovesti u ravnopravan položaj'', rekla je Vidović.

Burna rasprava

Premijer Republike Srpske (RS) Radovan Višković izjavio je da se predloženim zakonom o igrama na sreću nikome ne pogoduje, kako to tvrdi opozicija. U obraćanju parlamentu kazao je da su rješenja iz novog zakona ista kao i u regiji.

Višković je izrazio spremnost da se prihvate amandmani opozicije koji bi poboljšali predloženi zakon.

Iz Kluba poslanika SDS-a su istaknuli da su spremni podržati zakon, ukoliko bi se izmijenio član koji govori da igre na sreću “Lutrija RS-a” može realizirati i u poslovnoj suradnji s drugima, koji su registrovani za promet roba i usluga, odnosno može u okviru poslovne suradnje povjeriti distribucuju srećaka i drugih sredstava za priređivanje lutrijskih igara na sreću tim licima.

Šef tog Kluba Miladin Stanić pojašnjava da traže da se taj član izmijeni i da će u tom slučaju prihvatiti zakon. I dalje navodi da ostaju pri tvrdnji da je zakon ''za nekog pripremljen''.

Međutim, premijer Višković mu je odgovorio da takva odredba postoji i u aktualnom zakonu.

''Tom odredbom je definirano da 'Lutrija RS' može sklopiti ugovore s poduzećima koje imaju kioske i druga prodajna mjesta na kojima se prodaje loto'', tvrdi Višković.

Kopirati
Drag cursor here to close