Istraživanje

Većina stanovništva diljem svijeta želi Obamu za predsjednika Amerike

Lifestyle / Flash | 11. 10. 2012. u 12:56 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema istraživanju javnog mijenja koje je provela Agencija WIN-Gallup International, da se danas u svijetu održavaju izbori 81 posto stanovnika naše planete podržalo bi aktualnog američkog predsjednika Baracka Obamu, a samo 19 posto njegovog aktualnog protivnika u američkoj izbornoj utrci, Mitta Romneya.

Naime, prema rezultatima istraživanja javnog mnijenja koje je urađeno na uzorku od 26.000 osoba u 32 države svijeta, a u razdoblju od 20. kolovoza do 06. rujna ove godine, Obama bi sigurno pobijedio Romneya.

Obama je najveću podršku zabilježio u Islandu (98 posto), u Nizozemskoj, Portugalu i Njemačkoj (97 posto), Irskoj i Danskoj (96 posto), Švicarskoj, Francuskoj i Finskoj (95 posto), Italiji i Turskoj (94 posto), Brazilu (93 posto), Rumunjskoj, Saudijskoj Arabiji (91 posto) i Australiji (90 posto).

S druge strane, građani Pakistana, Gruzije, Makedonije i Kine dali su veću podršku Romneyu. Prema istom istraživanju, Obama bi u 29 država svijeta imao preko 55 posto glasova. U sedam država svijeta podrška Obaminoj politici se kreće od oko 90 posto, dok u devet država ima podršku od 80 posto.

U okviru istog istraživanja, u Istanbulu je telefonom, metodom slučajnog uzorka, urađena anketa sa 500 osoba. Rezultati su pokazali da bi Obamu podržalo 94 posto Turaka, a Romneya tek šest posto građana ove turske metropole.

Situacija s javnim mnijenjem u SAD-u je potpuno drugačija. Razlika između dva predsjednička kandidata je samo oko 3 do 5 posto.

Kopirati
Drag cursor here to close