Međunarodni dan žena

Većina medija u BiH nema programe o zaštiti prava žena

Čestitkama za Međunarodni dan žena pridružila se i potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović koja je istaknula da moramo učiniti dodatne napore kako bi afirmirali, pružili podršku i dodatno ohrabrili bosanskohercegovačku ženu da se intenzivnije uklju
Lifestyle / Flash | 07. 03. 2019. u 10:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U skoro svim važnijim medijima u Bosni i Hercegovini žene su zastupljene kao novinarke, reporterke, urednice i programske direktorice. To su podaci sa kojima raspolaže Agencija za ravnopravnost spolova BiH, kazala je Feni direktorica Agencije za ravnopravnost spolova BiH Samra Filipović-Hadžiabdić, u intervjuu pred 8. ožujak, Međunarodni dan žena.

Usklađivanje Zakona

Prema njenim riječima, Agencija za ravnopravnost spolova BiH Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH u suradnji sa Komisijom za ostvarivanje ravnopravnost spolova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH inicirala je usklađivanje Zakona o RTV servisu, Zakona o RTV sistemu i Zakona o komunikacijama sa Zakonom o ravnopravnosti spolova u BiH.

Filipović-Hadžiabdić je naglasila kako je cilj izmjena i dopuna uvođenja jednake zastupljenosti spolova u rukovodnim strukturama radio i televizijskog sistema BiH, ravnopravnost pri zapošljavanju, ravnopravno zastupanje interesa oba spola u programskim sadržajima, kao i programske zabrane uvredljivog, stereotipnoga i ponižavajućeg predstavljanja žena i muškaraca na osnovu spola".

''Kodeksom o emitiranju radio i TV programa, koji je usvojila Regulatorna agencija za komunikacije BiH, u članu 4. Govor mržnje, između ostalog, stoji da se u programima RTV stanica neće emitirati programski sadržaji koji sadrže ili potiču na diskriminaciju i/ili nasilje po osnovu pripadnosti etničkoj grupi, spola/roda, spolne i seksualne orijentacije, odnosno koji potiču na uznemiravanje ili seksualno uznemiravanje'', kazala je Filipović-Hadžiabdić.

Obuke o konceptu ravnopravnosti spolova

Dodala je kako je Agencija u cilju promoviranja ravnopravnosti spolova u medijima organizirala obuke na kojima je oko 50 novinara i novinarki upoznato sa osnovama koncepta ravnopravnosti spolova, pravnom regulativom i načinom izvještavanja o slučajevima nasilja u porodici.

''S obzirom da su u proteklom periodu provedene obuke za medije i provedene druge zajedničke aktivnosti na temu standarda ravnopravnosti spolova, zapaža se pozitivan pomak u poštovanju ovih standarda u medijima, upotrebi gender osjetljivog jezika, davanju na značaju temama koje se odnose na nasilje u obitelji i nasilje prema ženama'', istaknula je Filipović-Hadžiabdić. 

Međutim, kako je kazala, većina privatnih i javnih medija u BiH nema uređivačke politike koje bi podržavale pripremu i emitiranje programa koji uključuju pitanja zaštite ženskih ljudskih prava i ravnopravnosti spolova.

''U tom smislu, Agencija za ravnopravnost spolova BiH je donijela je Preporuku u vezi rodnih stereotipa i seksističkih stavova i jezika u medijima BiH koju je dostavila medijima sa zahtjevom da se pridržavaju u daljem radu'', kazala je Filipović-Hadžiabdić.

Poruka za bh. žene

Čestitkama za Međunarodni dan žena pridružila se i potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović koja je istaknula da moramo učiniti dodatne napore kako bi afirmirali, pružili podršku i dodatno ohrabrili bosanskohercegovačku ženu da se intenzivnije uključi u društvene i političke tokove.

Po njenim riječima, aktivnije i brojnije uključivanje žena u društveno-politička zbivanja ne treba i ne smije se promatrati u svjetlu svojevrsne konkurencije u odnosu na muški dio zajednice, već isključivo kao formulu koja će dati odgovore i rješenja na mnoge društvene izazove.

Kopirati
Drag cursor here to close