Dražba

Vaza kupljena za 56 dolara 50 godina kasnije prodana za 9 milijuna dolara

Vrlo neobična vaza u kojoj se plavo bijeli porculan vidi kroz mrežastu porculansku strukturu napravljen je za cara Qianlonga koji je vladao Kinom više od 60 godina.
Lifestyle / Flash | 14. 07. 2020. u 09:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zaboravljena vaza, davno kupljenja za 56 dolara, prodana je u subotu na dražbi u Hong Kongu za devet milijuna dolara nakon što je otkrivena u domu starije žene u Europi.

Vaza koju je ugledna aukcijska kuća Sotheby's opisala kao "izgubljeno remekdjelo", rijetki primjerak iz 18. stoljeća proveo je 50 godina u kući u zabiti u središnjoj Europi okružen mačkama i psima, prenosi CNN.

Vrlo neobična vaza u kojoj se plavo bijeli porculan vidi kroz mrežastu porculansku strukturu napravljen je za cara Qianlonga koji je vladao Kinom više od 60 godina.

"Čudesno je da je ta iznimno krhka vaza preživjela pola stoljeća u kući okružena bezbrojnim kućnim ljubimcima", kazao je voditelj azijskog Sotheby'sa Nicolas Chow.

Vaza dvostruko oslikanih stijenki tek je jedna od nekoliko sličnih u svijetu koje su izrađene od 1742 do 1743, piše Hina.

Kruškolika vaza primjerak je stila porculana "yangcai (inozemne boje)" kojeg karakterizira uklapanje zapadnih boja i emajliranja u izradu porculana.

Vjeruje se da je vlasnica naslijedila vazu.

Ona je pozvala procjenitelje da pogledaju njezinu kinesku zbirku. Stručnjaci Sotheby'sa pronašli su zapis o njoj u arhivima pekinškog Zabranjenog grada.

Vaza je bila u carskoj Palači nebeske čistoće i car ju je cijenio zbog dizajna.

Aukcijska kuća nije otkrila u kojoj je europskoj zemlji vaza otkrivena.

Kopirati
Drag cursor here to close